Copil de 4 ani, nevaccinat, diagnosticat cu tetanos: „Faptul că a fost salvat este o minune”
Full Article 3 minutes read

Copil de 4 ani, nevaccinat, diagnosticat cu tetanos: „Faptul că a fost salvat este o minune”

Un copil de patru ani din Chișinău s-a îmbolnăvit de tetanos. Acum este în stare stabilă. Potrivit autorităților capitalei, aceasta boală decurge foarte greu și deseori are o rată de deces de 90 la sută iar „faptul că acest copil a fost salvat este o minune”. Minorul nu a fost vaccinat împotriva tetanosului iar potrivit autorităților „vaccinarea dă garanția că persoana nu se va îmbolnăvi”. Informația a fost comunicată, pe 14 mai – la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, de șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială Vladimir Bolocan. 

Conducerea direcției municipale a anunțat că „din păcate în săptămâna care a precedat sfintele Paști a fost o adresare mai interesantă în cadrul unei instituții medicale din municipiul Chișinău, ca ulterior să fie constatat că este un copil de 4 ani suspect la tetanos”.

Din fericire, copilul este în stare stabilă acum. (…) Pe această cale, vreau să amintesc încă o dată tuturor părinților pentru că noi am vorbit foarte mult despre rujeolă în ultimul timp dar cumva nu s-au discutat toate acele boli pentru care există vaccinuri, tetanosul fiind o boală pentru care există vaccin și vaccinarea contra tetanosului dă garanția că nu se va îmbolnăvi persoana. Iată că aici a fost un caz unde copilul nu a fost vaccinat împotriva tetanosului și din păcate s-a îmbolnăvit. Boala aceasta decurge foarte foarte greu și deseori cu o rată de deces de 90 la sută. Faptul că acest copil a fost salvat este o minune și este un lucru care se datorează absolut operativității medicilor care au lăsat într-o parte și cozonacii și pregătirile de Paști și s-au inclus pe deplin în tratamentul și managementul acestui caz. (…) Vă rog frumos stimați părinți, vaccinați copiii. Nu înseamnă că dacă ați scăpat perioada conform calendarului în care trebuia vaccinat copilul înseamnă că vaccinul nu mai trebuie făcut. Există calendare individuale de vaccinare și toate vaccinurile pot fi administrate pentru a proteja copiii și pentru a oferi imunitate durabilă contra unor boli pentru care din păcate tratamente specifice nu există”, a conchis șeful direcției municipale.

Amintim, în noiembrie 2022, în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de tetanos din ultimii 20 de ani. Pacientul – un bărbat de 72 de ani, a primit rana cu un ferăstrău circular în timp ce lucra în gospodărie. Detalii AICI.

Tetanosul este cauzat de o infecție cu bacteria Clostridium tetani. În general, bacteriile intră printr-o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Bacteriile sunt întâlnite, de obicei, în sol, praf și bălegar. Bacteriile produc toxine care infectează contracțiile musculare. Boala nu se răspândește de la om la om. Tetanosul este caracterizat prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Aproximativ 10% din cei infectați mor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: