Corupția din agricultură: CNA a confiscat încă 31 mii de lei, în urma unor descinderi la Bălți
Full Article 2 minutes read

Corupția din agricultură: CNA a confiscat încă 31 mii de lei, în urma unor descinderi la Bălți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în comun cu procurorii anticorupţie au desfășurat pe 7 februarie percheziţii la domiciliul și biroul de serviciu ale șefei Secţiei Teritoriale Bălţi a Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură şi la domiciliul unui administrator care desfăşoară activitate în domeniul agriculturii în zona din Nord a țării.

În urma descinderilor, oamenii legii au confiscat: 31 000 lei, contracte, ordine de plată și facturi fiscale, care demonstrează transferurile bănești și care acordau instrumente pentru deghizarea provenienței banilor, rezultați din infracțiune și certificate, ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare și telefoane mobile.

În  prezent, sunt pornite 27 de cauze penale pentru corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani.

Amintim că ofițerii CNA au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.

Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precuzează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Ulterior, în urma celor 68 de percheziții efectuate, șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

Mai târziu, CNA a publicat un extras din stenogramele discuțiilor între unii figuranți în dosarele AIPA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: