Corupția din agricultură: CNA a publicat un extras din stenogramele discuțiilor între doi angajați AIPA
Full Article 3 minutes read

Corupția din agricultură: CNA a publicat un extras din stenogramele discuțiilor între doi angajați AIPA

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat pe 24 ianuarie un extras din stenogramele discuțiilor între unii figuranți în dosarele privind schemele de corupție la acordarea subvențiilor în agricultură. Bărbații discutau despre transmiterea unor sume de bani pentru a grăbi întreprinderea acțiunilor ce intră în obligațiunile sale de serviciu.

„- Transfer.
– Aaaa, apoi 50, eu am crezut că acesta.
– Procente?
– Procente.
– Nu, nu, nu 50 (50 mii Euro). Că ei cam așa vor, 50 de procente se primește din…
– Nu, da.
– Din suma totală.
– Tu când atuncea iarăși ai să vii acasă, te-ai duce iarăși și ai face vreo două de acestea, pe urmă, pe viitor.
– Ce ai în vedere? Să trec vama?
– Nu, da.
– Da eu mă gândeam la urma urmei că data viitoare să intru pe la Sculeni.
– Și să vii pe aici?
– Da, și să vin pe aici, ca să nu ies pe aici și să intru tot pe aici.
– Da, da vezi că n-ai să le poți duce încolo așa multe, trebuie să.
– Da, d-apoi lasă să mă aștepte aici ei, știi, nu știu, tu lui nu știu dacă are rost să-i dai să-i transmiți prin el.
– El, dacă tu ai 16 (mii euro) și acolo a să fie vreo 50 (mii euro), tu gata vreo 66 (mii euro) deam’ poți să le pui acolo.
– Da.
– Și celelalte deam’ pe urmă s-a mai face, dacă ceva.
– Ele trebuiesc 50 (mii euro), transfer.
– Nu, 50 gata ai din 66.
– Și 15 așa.
– D-apoi, tot trebuie să le declari și pe acelea 15?”

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.

Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precuzează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Ulterior, în urma celor 68 de percheziții efectuate, șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: