„Cred că locul R. Moldova se află în UE”. Mesajul Ursulei von der Leyen pentru moldoveni, în ajunul referendumului
Full Article 2 minutes read

„Cred că locul R. Moldova se află în UE”. Mesajul Ursulei von der Leyen pentru moldoveni, în ajunul referendumului

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să participe la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, care va avea loc săptămâna viitoare, și să facă uz de votul lor. Ea a declarat că este alegerea suverană a moldovenilor să decidă ce vor să facă cu țara, dar a precizat că, în calitate de președinte al Comisiei Europene, crede că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Precizările au fost făcute în cadrul unui briefing de presă cu șefa statului, Maia Sandu, din 10 octombrie, la Chișinău. 

Foarte curând, cetățenii se vor întâlni la secțiile de votare pentru a decide viitorul R. Moldova și a Constituției dvs. Eu încurajez cetățenii moldoveni să facă uz de acest vot și să-și exprime libera alegere. Voi, moldovenii, sunteți cei care alegeți, este alegerea dvs. suverană ce să faceți cu țara dvs. Nimeni nu poate interveni în această alegere. Evident, eu, ca președintă a Comisiei Europene, cred că locul Republicii Moldova se află în Uniunea Europeană. Deoarece dvs. ați obținut deja statutul de țară-candidată în anul 2022, ați înregistrat un progres remarcabil, ați reușit să completați mai mulți pași înainte, ați reușit să inițiați reforme importante în domeniul justiției, ați intensficat lupta împotriva corupției și ați muncit asiduu pentru a elimina oligarhii din economia și societatea dvs.”, a spus Ursula von der Leyen.

Precizăm că, în data de 20 octombrie, în Republica Moldova va avea loc referendumul constituțional cu privire la integrarea europeană. Astfel, cetățenii țării noastre vor trebui să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, fiind acordate două variante de răspuns – „Da” și „Nu”.

În aceiași cu referendumul constituțional se vor desfășura alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

***

Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, întreprinde o deplasare de lucru la Chișinău în data de 10 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: