CSE a aprobat plafonarea prețului la vacinurile anti-Covid-19 ce urmează a fi importate în țară pe cale comercială
Full Article 2 minutes read

CSE a aprobat plafonarea prețului la vacinurile anti-Covid-19 ce urmează a fi importate în țară pe cale comercială

Donația din partea Rusiei a 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V va fi scutită de taxele vamale. Anunțul a fost făcut de premierul interimar Aureliu Ciocoi după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 15 aprilie. De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială.

O decizie importantă aprobată la ședința de astăzi prevede scutirea de taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale și TVA la importarea lotului de 120 000 doze de vaccin  Sputnik V, acordate Guvernului Republicii Moldova, cu titlu de donație, din Federația Rusă, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în calitate de beneficiar. Similar se va proceda și în cazul lotului de 62 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate pentru raioanele de est ale țării, cu titlu de donație, importate din Federația Rusă.

„Per total, urmează să scutim de taxele pe import, taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale 182 mii doze de vaccin Sputnik V. Rămâne să clarificăm când  partida respectivă va ajunge în Republica Moldova. Totodată, Agenția Medicamentului si Dispozitivelor Medicale va elibera autorizație de import pentru aceste loturi de vaccin menționate”, a precizat șeful Guvernului în exercițiu.

De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială, pentru a nu admite creșterea neîntemeiată a prețurilor la vaccinuri în cadrul instituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.

Astfel, prin derogare de la subpunctul 9) din punctul 6 al Regulamentului cu privire la modul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prețul de producător la vaccinurile împotriva COVID-19 se va stabili în cuantumul solicitat de producător sau de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului.

„Acesta este plafonul de la care se va merge în procesul de calculare a prețului, pe teritoriul Republicii Moldova, a oricărui vaccin anti-Covid-19, care va fi adus în țara noastră pe cale comercială”, a specificat prim-ministrul interimar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: