CSM a decis organizarea la 1 octombrie a Adunării Generale a Judecătorilor
Full Article 2 minutes read

CSM a decis organizarea la 1 octombrie a Adunării Generale a Judecătorilor

Pe 1 octombrie va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urmează a fi aleși șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O decizie în acest sens a fost luată de CSM, astăzi, 15 iunie.

De asemenea, urmează să fie aleși doi membri supleanți ai CSM, patru membri permanenți ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor și trei membri ai Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Menționăm că, în data de 13 septembrie 2019, 87 de judecători au solicitat CSM să organizeze Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia să fie examinată demisia a șase dintre cei 12 membri ai CSM. Consiliul a refuzat, iar judecătorii au apelat la Curtea de Apel, care le-a satisfăcut cererea.

În data de 27 septembrie, adunarea a avut loc, iar participanții au votat pentru demiterea a șase dintre 12 membri ai CSM.

Premierul de atunci, Maia Sandu, a declarat că adunarea este ilegală. Opinia a fost susținută și de membrii Comisiei de la Veneția.

Pe 30 septembrie, CSM a adresat o contestație, cerând anularea hotărârii din 27 septembrie. Potrivit CSM, „hotărârea este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”.

Ulterior, pe 25 octombrie a fost programată o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care urmau să fie desemnați membrii noi în CSM, însă s-a constatat lipsă de cvorum.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: