Cum Ceban (nu) a răspuns cu cât s-a împrumutat Primăria, de când este edil: „Cifre inventate din pod”
Full Article 4 minutes read

Cum Ceban (nu) a răspuns cu cât s-a împrumutat Primăria, de când este edil: „Cifre inventate din pod”

Creditele externe ale Primăriei Chișinău sunt „din perioada mandatelor precedente”, iar municipalitatea are obligația să le întoarcă. Declarația a fost făcută de primarul Ion Ceban pe 21 februarie, în timpul unei conferințe de presă. Întrebat dacă este adevărat că în mandatul său Primăria s-a împrumutat cu aproape 4 miliarde de lei, edilul a calificat informația ca fiind „eronată” și a îndemnat jurnalistul să „nu mintă” și să nu vină „cu cifre inventate din pod”.  

Edilul Ion Ceban a efectuat astăzi, 21 februarie, o vizită la Incubatorul municipal pentru afaceri. La sfârșitul vizitei, primarul a anunțat că este dispus să răspundă la întrebările jurnaliștilor. La un moment dat, Ceban a fost întrebat despre suma creditelor pe care Primăria Chișinău trebuie să o întoarcă, precum și despre creditele accesate de Ceban, de când este primar al capitalei.

Jurnalist: „În perioada mandatului dvs. împrumuturile de la bănci au crescut foarte mult. De exemplu, anul acesta primăria urmează să achite doar ratele și sumele pentru acoperirea acestor credite în valoare de 769 de milioane de lei…”.

„Ce vorbește…”, a întrebat-o Ceban pe viceprimara Olga Ursu. „Ce vorbiți?”, l-a întrebat el, ulterior, pe jurnalist.

„Este din bugetul dvs.”, a continuat jurnalistul.

„Haideți, vă rog frumos, nu vorbiți prostii. Vă rog frumos, nu duceți lumea în eroare. Vorbiți prostii, îndrugați verzi și uscate. Asta nu este ok”, a replicat primarul de Chișinău.

Ion Ceban a explicat, în continuare, că creditele externe care figurează pe numele Primăriei Chișinău ar fi fost luate „încă din perioada mandatelor precedente”.

„De exemplu, 60 de milioane de euro, 1 miliard 200 de milioane, pe care le achităm pentru proiectele pe care le-a desfășurat guvernarea precedentă de la Primăria municipiului Chișinău. Și da, ele constituie o pondere de aproximativ peste 60% din împrumuturile pe care le întoarcem. Avem obligația să le întoarcem. Iată acum vom prelua un alt credit care era la Apă-Canal, pe care l-a luat Dorin Chirtoacă încă în 2015. Și o să întoarcem, pentru că ori vom pune pe brânci și vom falimenta această întreprindere, iarăși din cauza implicării Guvernului în această privință, sau va trebui să achităm, noi cu dumneavoastră”, a declarat Ion Ceban.

„Dar în mandatul dvs. s-au luat aproape 4 miliarde?”, a fost întrebat, din nou, Ceban.

„Asta este informație eronată”, a răspuns edilul.

În replică, jurnalistul l-a anunțat pe Ceban că face trimitere la cifre concrete, din bugetul municipal pentru 2023, precum și din bugetul provizoriu pentru 2024. „Nu vin cu cifre inventate din pod”, i-a spus jurnalistul.

„Dvs. veniți cu cifre inventate din pod. Puteți să veniți data viitoare și o să calculăm împreună, iată cu doamna viceprimar (nr. red: Olga Ursu). (…) Dvs. mi-ați spus că am cheltuit 12 milioane. Eu v-am spus că nu am cheltuit 12 milioane, dar 900 de mii. Operați cu niște cifre cu care vă place să operați. Terminați să manipulați, eu vă rog tare mult”, a răspuns, în cele din urmă, Ceban.

Amintim că, recent, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au declarat că edilul Ion Ceban ar fi luat, în ultimii patru ani, șapte împrumuturi de la băncile comerciale și că în situația actuală Primăria ar trebui să returneze peste 3 miliarde lei. „Unde sunt acești bani? Nimeni nu știe și din păcate nici nu vede în oraș”, a declarat partidul pe 17 ianuarie. În reacție reprezentanții primarului Ion Ceban – tot el lider al Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – au numit declarațiile PAS „acțiuni zilnice cu tentă electorală” iar informațiile – „denaturate”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: