Cum explică SIS excluderea celor 4 persoane din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor
Full Article 3 minutes read

Cum explică SIS excluderea celor 4 persoane din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a comentat, pentru NewsMaker, excluderea celor 4 persoane și 3 companii din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor. Actualizarea/excluderea persoanelor din listă are loc, potrivit SIS, conform criteriilor stabilite la art. 6 Legea nr.25/2016. Articolul prevede că Serviciul exclude o persoană, inclusă anterior în listă, dacă au încetat cauzele și condițiile care au justificat includerea acestei persoane în listă sau dacă au survenit alte circumstanțe obiective legate de interesele superioare ale statului. 

Potrivit SIS, elaborarea și actualizarea listei are loc în colaborare cu autoritățile publice cu competențe incidente în domeniu.

În temeiul Legii nr. 116/2024 pentru modificarea unor acte normative, Serviciul, în colaborare cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și cu alte autorități publice cu competențe incidente în domeniu, a întreprins acțiunile necesare pentru punerea în executare a prevederilor enunțate. Totodată, la elaborarea și actualizarea Listelor persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiectului restricțiilor autoritățile se conduc de criteriile stabilite la art. 6 Legea nr.25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale”, a declarat Serviciul pentru NewsMaker.

Potrivit art. 6 Legea nr.25/2016, lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiectului restricțiilor se elaborează și se actualizează de către Serviciul de Informații și Securitate, care colaborează în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și cu alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.

Orice propunere de includere/excludere a unei persoane pe/de pe listă, înaintată de către autoritățile respective în adresa Serviciului de Informații și Securitate, este însoțită de o bază justificativă ce include, cel puțin, indicarea categoriei concrete de subiecți din lista prevăzută la alin. (1), precum și probele, informațiile documentate ce atestă argumentarea atribuirii persoanei în categoria respectivă. Serviciul de Informații și Securitate exclude o persoană inclusă anterior în listă dacă au încetat cauzele și condițiile care au justificat includerea acestei persoane în listă sau dacă au survenit alte circumstanțe obiective legate de interesele superioare ale statului.

Pe 16 septembrie, RISE Moldova a scris că SIS a exclus 4 persoane şi 3 companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate lui Plahotniuc, Andronachi şi Șor – subiecți ai sancțiunilor internaționale. Portalul de investigații a publicat și un ordin în acest sens, semnat de directorul SIS în septembrie curent. Printre persoanele excluse se regăsește și Lidia Cucoş, fosta administratoare a fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: