Cum poți cumpăra în Moldova gaze naturale de două ori mai ieftine decât tariful în vigoare. Și de ce este riscant
Full Article 11 minutes read

Cum poți cumpăra în Moldova gaze naturale de două ori mai ieftine decât tariful în vigoare. Și de ce este riscant

Mai multe companii și cetățeni din Moldova au găsit o modalitate de a cumpăra gaze naturale de două ori mai ieftine decât tariful în vigoare, înainte ca autoritățile să ia o decizie de micșorare a acestuia. Cum poate fi aplicat în practică acest truc de orice doritor de a plăti mai puțin pentru gaze și ce riscuri implică această decizie aflați dintr-o analiză NM.

Ce se întâmplă?

În 2016, Republica Moldova a adoptat Legea „Cu privire la gazele naturale”, care permite implementarea prevederilor celui de-al treilea pachet energetic european și respectiv deschiderea accesului liber la sistemul de transport și distribuție a gazelor naturale din țară tuturor participanților de pe piața gazelor.

Datorită acestei legi, cel puțin din 2020 Moldovagaz nu mai deține monopolul pe piața de furnizare a gazelor naturale din Moldova. Cel puțin pe piața așa-ziselor prețuri libere. Însă, doar Moldovagaz poate vinde în continuare consumatorilor gaze naturale conform tarifelor aprobate.

Registrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) numără în prezent 25 de companii care dețin licență pentru furnizarea gazelor naturale. Cel puțin câteva companii din această listă importă gaze naturale în Moldova și le vând clienților lor.

Proprietarii uneia dintre companiile furnizoare de gaze – NATURAL GAZ D.C. – Arcadie Vicol și Artur Pantaziev (ultimul deține și funcția de director al companiei) au povestit pentru NM cum au ajuns pe piața moldovenească. În 2019, Vicol a demisionat de la Moldovagaz și împreună cu Pantaziev, care până la NATURAL GAZ D.C. a condus una dintre companiile de distribuție a gazelor, au fondat propria companie.

Până a ajunge la Moldovagaz, Arcadie Vicol a deținut funcția de director comercial al „Chișinău-Gaz”, al întreprinderilor de stat „Căile Ferate ale Moldovei” și Metalferos.

Potrivit lui Arcadie Vicol, inițial întreprinderile din sistem blocau accesul companiei la infrastructură, dar datorită intervenției ANRE NATURAL GAZ D.C. a reușit să-și înceapă activitatea.

„Am început să furnizăm gaze naturale Republicii Moldova în 2020. Acestea au fost primele livrări în țara noastră la prețuri libere”, a menționat Vicol. Potrivit acestuia, nu întotdeauna a fost profitabil de furnizat gaze Moldovei la prețuri nereglementate: „La începutul lui 2020, prețul pentru gazele naturale la bursă a început să scadă. Respectiv, a început să se formeze un decalaj între tariful de pe piața internă și prețul de pe piață, ceea ce ne-a permis să facem primele tentative pe această piață”.

În acea perioadă, potrivit companiei, diferența dintre tarif și cel mai bun preț pe care firma îl putea oferi clienților era de 10-15%. În vara anului 2021, prețurile de pe piața europeană au început să crească vertiginos. Din această cauză, la sfârșitul anului 2021, compania a sistat livrările  către consumatorii moldoveni și nu a mai furnizat gaze naturale până la sfârșitul anului 2022.

Cum poți cumpăra în Moldova gaze naturale de două ori mai ieftine decât tariful în vigoare. Și de ce este riscant

La începutul lui 2023, situația s-a schimbat radical. Prețurile pe piețele europene au început să scadă, iar aprovizionarea consumatorilor cu gaze la prețuri nereglementate a devenit din nou atractivă. „Deja în decembrie 2022 a devenit clară tendința prețurilor, de aceea am început negocierile cu furnizorii europeni, iar în martie am reluat importurile”, a spus Arcadie Vicol.

NATURAL GAZ D.C. nu face public prețul de vânzare a gazelor naturale consumatorilor săi, însă precizează că este cu mult mai mic decât tariful aprobat de ANRE.

Șeful Transautogaz, companie subsidiară a Moldovagaz (care la fel importă și comercializează gaze naturale pe piața moldovenească), Alexandr Chiseev, a comunicat NM că prețul pentru gazele naturale fixat de compania pe care o conduce este „mai mic decât tariful în vigoare al Moldovagaz”.

Într-o conferință de presă din 29 mai, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că prețurile pentru gazele naturale comercializate prin contracte nereglementate în Moldova variază între 11 și 14 lei pentru un metru cub în funcție de volumul consumat. Iar tariful în vigoare al Moldovagaz este de cel puțin două ori mai mare – 21,10 lei sau 29,7 lei cu TVA.

Șeful Moldovagaz, Vadim Cerban, a anunțat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că în Moldova peste 80 de întreprinderi sunt asigurate cu gaze naturale prin contracte cu preț de piață liberă.

Proprietarii NATURAL GAZ D.C. presupun că în aprilie-mai curent, aproape 15-20% din volumul de gaze naturale consumate a fost vândut de furnizori de alternativă prin contracte „ieftine” nereglementate.

În cadrul conferinței de presă, Renato Usatîi a acuzat autoritățile centrale că ar bloca accesul unor companii de stat la furnizori care oferă prețuri mai atractive pentru gazele naturale. Drept exemplu, a fost oferit  combinatul de panificație Franzeluța și furnizorul de energie termică CET-Nord. NM nu a reușit să obțină confirmarea acestei informații. Directorul S. A. Franzeluța nu ne-a răspuns la telefon, iar serviciul de presă al CET-Nord ne-a spus că întreprinderea cumpără gaze naturale de la Moldovagaz conform tarifelor aprobate și nu a primit nicio ofertă de la alte companii.

Ce facem cu consumatorii casnici?

Consumatorii casnici pot, la fel, semna contracte cu furnizorii care vând gaze la preț liber. Mai mult, potrivit fondatorilor NATURAL GAZ D.C., compania lor, dar și alți furnizori au astfel de contracte cu consumatorii casnici. „Există hotărârea [ANRE nr. 363 din 25.09.2020] privind posibilitatea de a schimba furnizorul, care oferă dreptul oricărui consumator din Republica Moldova să-și aleagă furnizorul”, spun sursele citate.

NATURAL GAZ D.C. a anunțat că prețul pentru consumatorii casnici depinde de localitate deoarece tarifele de distribuție sunt diferite. În Chișinău, de exemplu, compania poate furniza gaze naturale în următoarea lună contra unui preț de 15 lei pentru un m3. „Cred că la ziua de astăzi prețul este de plus minus 15 lei, în funcție de volumul consumat. Calculăm cheltuielile noastre pentru un cub de gaze”, au precizat fondatorii NATURAL GAZ D.C.

Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a arătat în cadrul aceleiași conferințe de presă un contract al unui furnizor cu un consumator casnic din Chișinău, în care figura suma de 14,5 lei pentru un m3. Contractul a fost publicat de NM.

Desigur, micii furnizori sunt cointeresați în primul rând să obțină consumatori mari și nu casnici. „Când există posibilitatea semnării unui contract pentru un volum de 100 de mii de cubi și a unuia de 50 de cubi, desigur că îl vei alege pe acela de 100 de mii”, susțin proprietarii NATURAL GAZ D.C.

Contractele la preț liber, care pot oferi astăzi posibilitatea consumatorului să beneficieze de gaze naturale de două ori mai ieftine, au și neajunsuri. Acest fapt l-a remarcat și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. „Pentru consumatori e un risc enorm. Astăzi prețul este mic, peste o lună prețul e mai mare sau nu sunt suficiente stocuri….Nu știu dacă furnizorii de pe piață pot asigura consumatorii cu gaze stabil timp de un an”, a avertizat acesta.

Transautogaz, companie subsidiară a Moldovagaz, nu lucrează cu consumatorii casnici din aceleași motive. „La bursele europene gazul este cumpărat maxim pentru o lună înainte din cauza instabilității prețurilor. Nu putem supune consumatorul riscului unor modificări constante de preț. Imediat ce vom reuși să încheiem un contract pe termen mediu sau pe termen lung, vom oferi consumatorilor casnici serviciile noastre privind furnizarea gazelor naturale”, a menționat directorul Transautogaz, Alexandr Chiseev.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni de la TV8 că viitorul aparține pieței libere. „Pentru noi nu este o situație simplă. În fiecare săptămână primim cereri de schimbare a furnizorului. Este o piață care abia se naște, dar deocamdată este una haotică, prost organizată […]. Acum vorbim despre eficientizarea pieței. Toate țările vecine s-au confruntat cu o situație similară: și România, și Bulgaria. Va fi și stabilitate. Dar deocamdată suntem la început de liberalizare a pieței”, a spus Ceban. El a mai precizat că acei consumatori care au datorii față de Moldovagaz nu pot schimba furnizorul până nu vor achita toate datoriile.

Ce cred despre această situație autoritățile – sau unde se ascunde nedreptatea?

Premierul Dorin Recean a fost primul dintre oficiali care a vorbit despre achiziționarea gazelor naturale de către consumatori la un preț mai avantajos. El a promis să facă lumină în această situație. „Confirm. Unii șmecheri au decis să nu fie solidari cu cetățenii Republicii Moldova. Săptămâna viitoare, Guvernul va interveni și va pune punct acestei practici de furnizarea a gazelor la un preț neadecvat”, a declarat Recean la ședința Parlamentului de săptămâna trecută.

Luni, el a scris pe rețelele sociale că „tariful actual pentru gazele naturale este dictat de necesitatea compensării devierilor de cost acumulate [de Moldovagaz]. Nu este echitabil faptul că aceste devieri sunt acoperite doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale”.

Victor Parlicov, ministrul Energiei, a vorbit marți detaliat despre acest subiect. El a precizat că a solicitat ANRE, la sfârșitul lunii aprilie, să găsească o modalitate de a obliga consumatorii care au optat pentru furnizori de alternativă să achite devierile de tarif ale Moldovagaz.

ANRE i-a răspuns ministrului cu nu are astfel de pârghii și că se va adresa Comisiei pentru Situații Excepționale.

În data de 31 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că toți consumatorii, care doresc să cumpere gaze naturale de la furnizori de alternativă, vor fi obligați să achite toate devierile de tarif acumulate de către ei în perioada în care au consumat gaze naturale de la Moldovagaz.

Amintim că din cauza tergiversării majorării tarifului pentru gazele naturale, Moldovagaz a acumulat o deviere de tarif de aproape 5 miliarde de lei, sumă pe care trebuie să o compenseze consumatorii. Potrivit lui Vadim Ceban, întreprinderea a acoperit cea mai mare parte din datorie și au mai rămas 1,2 miliarde de lei. Anterior, el menționa pe rețelele sociale că actualul tarif include „componenta de corectare” (devierile de tarif) de 6,5 lei. Chiar și cu această componentă, prețul pe piața liberă oricum este mai convenabil decât tariful Moldovagaz.

Mai există un factor neplăcut pentru autorități și cetățeni. Nu este un secret că Energocom vinde întreprinderii Moldovagaz la un preț mare gazele naturale din cauza stocurilor mari de gaze naturale „scumpe” achiziționate de întreprindere în toamna-iarna anului 2022 și păstrate în România și Ucraina. Moldova consumă și acum aceste gaze naturale. La începutul lunii mai, Energocom anunța că mai are stocate 150 de milioane de metri cubi. Asta în timp ce vara Moldova consumă doar 30 de milioane de metri cubi pe lună.

Acum, cu cât mai mulți consumatori mari de gaze naturale vor opta pentru furnizori de alternativă, cu atât mai mult timp consumatorii casnici vor beneficia de gaze scumpe din stocuri și acest fapt nu va permite micșorarea tarifului.

Guvernul promite să achiziționeze gaze naturale la preț de piață chiar din această săptămână. Cel puțin asta a declarat premierul Dorin Recean în data de 26 mai de la tribuna Parlamentului. Potrivit lui, această decizie va permite micșorarea tarifului.

La rândul său, Ministerul Energiei a anunțat că, în acest an, compania Energocom va cumpăra gaze naturale la prețuri mult mai avantajoase. Suma pentru achiziționarea gazelor naturale va fi acoperită dintr-un grant de 100 de milioane de Euro oferit de Guvernul Norvegiei și dintr-un credit suplimentar de la BERD la fel în sumă de 100 de milioane de Euro. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, tranzacțiile de achiziționare a gazelor naturale vor fi efectuate pe o platformă comună a UE, astfel încât la acestea să poată participa cât mai mulți furnizori.

În cadrul unei conferințe de presă din 31 mai, Parlicov a anunțat că ANRE a obținut permisiunea Comisiei pentru Situații Excepționale să examineze în regim de urgență solicitarea Moldovagaz de modificare a tarifului. Potrivit ministrului, Guvernul speră că acesta va fi redus semnificativ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: