Cutremurul din Turcia: există risc pentru Republica Moldova? Răspunsul directorului Institutului de Geologie și Seismologie
Full Article 2 minutes read

Cutremurul din Turcia: există risc pentru Republica Moldova? Răspunsul directorului Institutului de Geologie și Seismologie

În aceeași zi în care Turcia și Siria au fost devastate de cutremur, un seism s-a produs și în zona Vrancea a României. Primul a avut magnitudinea de 4,5, iar ulterior au urmat replici de 2,5; 2,9 și 2,7. Potrivit Institutului de Geologie și Seismologie, în Moldova, la ora 03:26, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea 4,5. 

Contactat de NM, directorul Institutului de Geologie și Seismologie Igor Nicoală a precizat că seismul din Turcia nu are legătură cu cel produs în România.

„Cutremurul din Turcia a fost provocat de mișcarea plăcilor tectonice: deplasarea platformei arabo-africane în direcția Europei. În rezultatul atingerii, se acumulează energie. După rupere, energia se eliberează, se produce cutremurul. În estul Anatoliei, unde s-au produs cutremurele de astăzi, există o zonă seismică cu același nume”, a explicat expertul.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie a adăugat că ambele seisme – atât cel din Turcia, cât și cel din România, sunt de suprafață – adică focarul se află la adâncime mică. Expertul a subliniat că savanții nu au identificat vreo legătură dintre seismicitatea din Vrancea, Balcani și Anatolia.

„În același timp, activitatea seismică din aceste trei regiuni este cauzată de aceeași mișcare a platformei arabo-africane spre Europa. Pentru teritoriul Republicii Moldova acest lucru nu reprezintă o amenințare, dar trebuie să ne amintim că ne aflăm într-o zonă de risc seismic și periodic au loc cutremure care pot provoca distrugeri și victime umane”, a conchis expertul.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, cutremurul devastator din 6 februarie a provocat 4890 morți în Turcia și Siria și20 426 de răniți.

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure care a afectat Republica Moldova s-a produs pe 10 noiembrie 1940 și a avut magnitudinea de 7,4.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: