Dacă nu vă înregistrați pe platforma de compensații, veți fi puși în categoria vulnerabilității scăzute
Full Article 3 minutes read

Dacă nu vă înregistrați pe platforma de compensații, veți fi puși în categoria vulnerabilității scăzute

Familiile care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md vor fi încadrate în luna noiembrie automat în categoria de vulnerabilitate medie. Însă, pentru perioada decembrie 2022-martie 202 vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută. O hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a precizat că pe 24 noiembrie este ultima zi în care persoanele se pot înregistra pe platforma compenastii.gov.md pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie. Din 25 noiembrie, se va face atribuirea automată a categoriilor de vulnerabilitate.

Consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și cei pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie.

Potrivit ministrului, până în prezent pe platformă au fost înregistrate circa 700 de mii de cereri.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei;
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei;
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3.
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal/lună/loc de consum.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei.

„Pentru a asigura aceste tarife, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 GCal vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți”, a comunicat Spatari.

Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 GCal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.

De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei/kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7/kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: