Damir are nevoie de armă? Finul lui Plahotniuc cere prin instanța de judecată restabilirea dreptului de a purta arme
Full Article 3 minutes read

Damir are nevoie de armă? Finul lui Plahotniuc cere prin instanța de judecată restabilirea dreptului de a purta arme

Finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, vrea să-și restabilească dreptul de a purta și folosi arme, care i-a fost retras în 2021, scrie anticoruptie.md. Astfel, el cere în instanță anularea interdicției de port armă. În plus, el a solicitat ca anularea interdicției să fie examinată de o altă instanță decât Judecătoria Chișinău. Totuși, Curtea de Apel Chișinău a decis că cererea privind strămutarea cauzei este „neîntemeiată” și a respins-o. 

În februarie 2024, Damir a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Inspectoratului Național de Securitate al Poliției, solicitând anularea deciziei din noiembrie 2021 cu privire la „limitarea dreptului de proprietate prin interdicția de posesie a armelor, cu suspendarea dreptului de deținere sau de port și de folosire a armelor și retragerea permisului de armă”.

Pe 8 iulie 2024, Darmir a solicitat strămutarea cauzei de la Judecătoria Chișinău în altă instanță de judecată cu același grad. El a invocat că pe rolul Judecătoriei Chișinău „se află în examinare mai multe cauze (civile și penale), unde figurează ca parte în proces”. „Menționează că dosarele atrag un interes sporit din partea mass-media, acestea fiind mediatizate, fapt care duce la apariția prejudecăților neîntemeiate adresate la persoana sa, aferent dosarelor aflate pe rolul Judecătoriei Chișinău”, au relatat reprezentanții Curții de Apel Chișinău.

Studiind materialele cauzei, Curtea de Apel Chișinău a decis că „cererea privind strămutarea cauzei spre examinare la o altă instanță de judecată este neîntemeiată” și a respins-o. Potrivit deciziei, cauza se restituie spre examinare Judecătoriei Chișinău.

***

Dorin Damir a fost reţinut pe 5 iulie 2021 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în acelaşi timp cu șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră. Procurorii susțineau că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Acuzatorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. La începutul luni august 2022 a fost reținut și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Aexandru Pînzari, învinuit în acelaşi dosar. Examinarea cauzei în instanţa de judecată a început în septembrie 2021.

Dorin Damir consideră că procurorul care a gestionat dosarul, Dumitru Raileanu, acum suspendat din funcţie fiind inculpat în dosarul Alexandr Stoianoglo, ar trebui să fie tras la răspundere penală. În ianuarie 2022, Damir a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu. Ulterior, în iunie 2022, el a scăpat și de arest la domiciliu.

În ianuarie 2023, Damir a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: