De 8 martie, Suedia a anunțat că oferă un sprijin de aproape €11 mln pentru femeile și fetele din Republica Moldova și Ucraina
Full Article 3 minutes read

De 8 martie, Suedia a anunțat că oferă un sprijin de aproape €11 mln pentru femeile și fetele din Republica Moldova și Ucraina

Suedia oferă aproape 11 milioane de euro pentru sprijinirea femeilor și fetelor din Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de Guvernul suedez, pe 8 martie.

Acest sprijin este menit să consolideze eforturile celor două țări de a răspunde nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și de a promova oportunitățile și drepturile acestora atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și atacurile asupra unităților de sănătate și de asistență medicală au consecințe care pun în pericol viața femeilor și fetelor. Aceste fonduri alocate pot fi utilizate pentru asistență care salvează vieți prin intermediul unor clinici medicale mobile suplimentare, echipamente pentru prevenirea mortalității materne și infantile, precum și pentru protecția și sprijinul victimelor violenței sexuale legate de conflict. Acest lucru este în deplină concordanță cu prioritățile guvernului în materie de asistență pentru dezvoltare – atenuarea efectelor războiului din Ucraina”, a declarat ministrul pentru cooperare internațională pentru dezvoltare și comerț exterior, Johan Forssell.

Sprijinul vizează satisfacerea nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor, promovarea oportunităților și drepturilor acestora, în special a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive, și combaterea violenței sexuale și de gen. De asemenea, acesta este destinat să contribuie la reconstrucția și consolidarea sistemului de sănătate și a infrastructurilor din Ucraina, care au fost grav afectate de atacurile Rusiei.

În Moldova, sprijinul va ajuta femeile și fetele strămutate în interiorul țării.

Un total de aproape 9 milioane de euro va fi alocat Ucrainei și Moldovei prin intermediul UNFPA, în timp ce aproximativ 2 milioane de euro vor fi alocate Ucrainei prin intermediul UN Women.

„Invazia la scară largă a Rusiei a pus în pericol milioane de civili, dintre care majoritatea sunt femei și fete. Avem încă o situație actuală acută de gestionat, dar este, de asemenea, important pentru noi să ne asigurăm că femeile continuă să aibă o voce în reconstrucția și redresarea țării noastre”, a declarat comisarul guvernamental pentru politica de egalitate de gen din Ucraina, Katerina Levcenko.

„În Republica Moldova, majoritatea beneficiarilor de servicii de sănătate în rândul refugiaților din Ucraina sunt femei și fete. Pe parcursul unui an, sistemul de sănătate a asigurat accesul acestora la servicii de sănătate reproductivă, intervenții chirurgicale, ședințe de dializă, medicamente. Profesioniștii din domeniul sănătății din țară au asistat 219 femei ucrainene la naștere. Asistența medicală acordată refugiaților a fost în totalitate gratuită, iar o parte din costuri au fost acoperite de partenerii internaționali, pe sprijinul cărora contăm în continuare”, spune Ala Nemerenco, ministrul Sănătății al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: