De astăzi începe greva transportatorilor: Mai multe rute naționale, sistate
Full Article 4 minutes read

De astăzi începe greva transportatorilor: Mai multe rute naționale, sistate

Reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) au anunțat pentru perioada 7-9 februarie că rutele regulate naționale își vor sista activitatea. Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a susținut protestul colegilor lor din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, declarând că opresc deservirea rutelor regulate.

În data de 2 februarie, APOTA declara că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a răspuns solicitărilor transportatorilor. „Nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv-acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport”, comunică transportatorii.

Astfel, Asociația a spus că activitatea pe rutele regulate naționale va fi sistată, în perioada 7-9 februarie 2022 și își va relua activitatea pe data de 10 februarie 2022.

După ce APOTA a anunțat că rutele regulate își sistează activitatea, ministrul Andrei Spînu, în data de 2 februarie, a venit cu un îndemn către transportatori de a nu se lăsa provocați. În acest sens, oficialul a făcut public un mesaj al reprezentanților Asociației către transportatori în care, potrivit lui Spînu, aceștia cer sistarea activității transportului pentru a revolta pasagerii. În final, ministrul a declarat că săptămâna aceasta va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii și se va lua decizia cu privire la tarife.

***

Anterior, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat un document pentru consultări publice, avizare și expertizare prin care se arată că la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km. La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km. Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I și 60 bani/km pentru categoria de confort II.

În cadrul unei conferințe de presă, din 21 ianuarie, reprezentanții APOTA au declarat că transportatorii nu sunt de acord cu prevederile proiectului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care propune posibilitatea stabilirii tarifelor mai mari la transportul auto de pasageri cu avizul pozitiv al consiliilor autorităților administrației publice locale. În opinia acestora, prevederile proiectului sunt ilegale și ar îngreuna întreg procesul de implementare.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile reprezentanților APOTA. Spînu a declarat că unul din participanții conferinței de presă a transportatorilor a depus chiar o cerere de micșorare a tarifului.

„Transportatorul solicită reducerea tarifului din cauza sporirii fluxului de călători. În schimb, în conferința de presă solicită creșterea tarifului. În final, mă adresez transportatorilor de bună credință, împreună vom găsi soluții corecte, în interesul oamenilor și a industriei”, a spus Spînu.

În data de 25 ianuarie curent, transportatorii au comunicat că mesajul nu este înțeles corect de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Ei nu cer majorarea tarifului, dar efectuarea unui calcul real al acestuia pentru ca mai târziu să fie aprobate măsuri de suport pentru cei din domeniu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: