„Au început să șantajeze o țară întreagă“. Asul din mâneca lui Spînu împotriva transportatorilor nemulțumiți
Full Article 4 minutes read

„Au început să șantajeze o țară întreagă“. Asul din mâneca lui Spînu împotriva transportatorilor nemulțumiți

După ce Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), cea care a reprezentat transportatorii în cadrul ultimelor acțiuni din spațiul public, a anunțat că rutele regulate își sistează activitatea, ministrul Andrei Spînu a venit cu un îndemn către transportatori de a nu se lăsa provocați. În acest sens, oficialul a făcut public un mesaj al reprezentanților Asociației către transportatori în care, potrivit lui Spînu, aceștia cer sistarea activității transportului pentru a revolta pasagerii. În final, ministrul declară că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii și se va lua decizia cu privire la tarife.

Andrei Spînu declară că a intrat în posesia unui mesaj, care ar aparține conducerii APOTA. Cel din urmă declară că scopul sistării activității transportului este pentru a revolta pasagerii.

„Un grup mic de transportatori a început să șantajeze o țară întreagă că vor sista cursele de transport. Colegi, mai jos este mesajul celui care îi reprezintă. Scopul e clar: „… să se revolte pasagerii”. E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, a declarat Spînu.

„Au început să șantajeze o țară întreagă“. Asul din mâneca lui Spînu împotriva transportatorilor nemulțumiți

Facebook/Andrei Spînu

La fel, ministrul a venit cu unele recomandări pentru reprezentanții APOTA:

  • să înceapă să renoveze parcul de autobuze;
  • să crească nivelul de calitate a serviciilor de transport;
  • să elibereze tichete pasagerilor;
  • să întrețină autobuzele și microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii;
  • să se gândească la oameni în primul rând și la clienții lor;

La final, ministrul a declarat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife. „După această ședință vom lua decizia finală”, a conchis el.

***

Reprezentanții APOTA, astăzi, au comunicat că cei de la MIDR nu au reacționat la cererile transportatorilor. Astfel, Asociația a spus că, împreună cu operatorii de transport rutier, a decis sistarea activității. În perioada 7-9 februarie, rutele regulate naționale nu vor activa, potrivit transportatorilor.

În data de 28 ianuarie, transportatorii au declarat că dacă reprezentanții MIDR nu vor prezenta, în termeni restrânși, calculele reale ale tarifului la serviciile de transport și de autogară, atunci la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea toate rutele regulate din țară. Declarația transportatorilor se regăsește într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Andrei Spînu.

Anterior, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat un document pentru consultări publice, avizare și expertizare prin care se arată că la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km. La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km. Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I și 60 bani/km pentru categoria de confort II.

În cadrul unei conferințe de presă, din 21 ianuarie, reprezentanții APOTA au declarat că transportatorii nu sunt de acord cu prevederile proiectului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care propune posibilitatea stabilirii tarifelor mai mari la transportul auto de pasageri cu avizul pozitiv al consiliilor autorităților administrației publice locale. În opinia acestora, prevederile proiectului sunt ilegale și ar îngreuna întreg procesul de implementare.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile reprezentanților APOTA. Spînu a declarat că unul din participanții conferinței de presă a transportatorilor a depus chiar o cerere de micșorare a tarifului.

„Transportatorul solicită reducerea tarifului din cauza sporirii fluxului de călători. În schimb, în conferința de presă solicită creșterea tarifului. În final, mă adresez transportatorilor de bună credință, împreună vom găsi soluții corecte, în interesul oamenilor și a industriei”, a spus Spînu.

În data de 25 ianuarie curent, transportatorii au comunicat că mesajul nu este înțeles corect de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Ei nu cer majorarea tarifului, dar efectuarea unui calcul real al acestuia pentru ca mai târziu să fie aprobate măsuri de suport pentru cei din domeniu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: