Transportatorii spun că ministrul Andrei Spînu nu a înțeles corect ultimul lor mesaj: Nu cerem majorare de tarif
Full Article 4 minutes read

Transportatorii spun că ministrul Andrei Spînu nu a înțeles corect ultimul lor mesaj: Nu cerem majorare de tarif

Mesajul transportatorilor nu a fost înțeles de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Ei nu cer majorarea tarifului, dar efectuarea unui calcul real al acestuia pentru ca mai târziu să fie aprobate măsuri de suport pentru cei din domeniu. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul”. 

Directorul executiv al Asociației, Anatolie Munteanu, spune că reacția vine cu referire la proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor în transportul regulat de persoane.

„Cu regret constatăm că de către ministerul de resort nu a fost înțeles mesajul anunțat de transportatori:

I. NU CEREM MAJORARE DE TARIF;

II. CEREM CALCULUL REAL AL TARIFULUI, în baza Metodologiei aprobate și datelor statistice oficiale;

III. În baza CALCULULUI REAL (nu adaptat) solicităm APROBAREA MĂSURILOR URGENTE DE SUPORT pentru domeniu – cît fiscale, atît și nefiscale”, se arată într-o declarație a Asociației.

Munteanu mai spune că există zeci de propuneri, bazate pe practica Uniunii Europene, în vederea compensării creșterii costurilor – „în așa fel, încât să nu fie afectate nici interesele agenților economici și nici a cetățenilor”, comunică el.

Reprezentantul Asociației mai declară că ordinul în varianta prezentată de Minister nu poate fi aprobat din mai multe considerente. Un motiv ar fi că tarifele la serviciile de transport rutier prin servicii regulate în trafic raional şi interraional sunt stabilite de organul central de specialitate.

La fel, se menționează că calculele nu sunt făcute în conformitate cu Metodologia de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor şi bagajelor cu transportul auto.

„Calculul anexat la proiectul de ordin nu este bazate pe datele statistice oficiale, conform art.37 al Metodologiei. Nu sunt prezentate calculele justificative care au dus la aprobarea de către Minister a tarifelor din punctul 2. Restul datelor – uzura, coeficientul de îmbarcare, distanța medie a cursei, numărul de zile lucrate, etc – sunt datele selectate arbitrar, fără temei justificativ”, a comunicat Munteanu.

Reieșind din aceste 5 considerente, Munteanu a spus că „o analiză și avizare detaliată a unui act administrativ vădit ilegal ce nu are la bază nici o justificare legală este lipsită de sens”.

***

În cadrul unei conferințe de presă, din 21 ianuarie, reprezentanții APOTA – în cadrul unei conferințe de presă – au declarat că protestele transportatorilor vor continua. Totodată, ei au remarcat că transportatorii nu sunt de acord cu prevederile proiectului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care propune posibilitatea stabilirii tarifelor mai mari la transportul auto de pasageri cu avizul pozitiv al consiliilor autorităților administrației publice locale. În opinia acestora, prevederile proiectului sunt ilegale și ar îngreuna întreg procesul de implementare.

În documentul publicat recent de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pentru consultări publice, avizare și expertizare se arată că la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km. La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km. Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I și 60 bani/km pentru categoria de confort II.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile reprezentanților APOTA. Spînu a declarat că unul din participanții conferinței de presă a transportatorilor a depus chiar o cerere de micșorare a tarifului.

„Transportatorul solicită reducerea tarifului din cauza sporirii fluxului de călători. În schimb, în conferința de presă solicită creșterea tarifului. În final, mă adresez transportatorilor de bună credință, împreună vom găsi soluții corecte, în interesul oamenilor și a industriei”, a spus Spînu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: