De ce autoritățile din Mongolia nu l-au arestat pe Putin în timpul vizitei sale? Răspunsul Guvernului țării
Full Article 2 minutes read

De ce autoritățile din Mongolia nu l-au arestat pe Putin în timpul vizitei sale? Răspunsul Guvernului țării

Autoritățile din Mongolia nu l-au arestat pe președintele rus Vladimir Putin, urmărit penal de Curtea Penală Internațională, în timpul vizitei sale în această țară din cauza dependenței energetice față de Federația Rusă și „politicii de neutralitate”. Precizarea a fost făcută de un purtător de cuvânt al Guvernului de la Ulaanbaatar, pentru Politico, pe 3 septembrie.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din imediata noastră vecinătate, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru. Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, după cum reiese din declarațiile noastre oficiale de până acum”, a declarat reprezentantul Guvernului de la Ulaanbaatar.

Precizăm că, pe 3 septembrie, președintele Rusiei a efectuat o deplasare de lucru în Mongolia. Vladimir Putin s-a întâlnit, printre altele, cu omologul său mongolez Ukhnaagiin Khurelsukh, care l-a întâmpinat cu covor roșu, gardă de onoare, cavalerie în costume naționale și imnul Rusiei.

Aceasta a fost prima vizită a lui Putin în Mongolia după ce, în martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arest pe numele său. Mongolia a ratificat, în 2002, Statutul de la Roma, care o obligă să colaboreze cu CPI. Astfel, autoritățile țării ar fi trebuit să execute mandatul de arest.

Vladimir Putin este învinuit de Curtea de la Haga de deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile anexate ilegal al Ucrainei. Potrivit Convenției de la Geneva, fapta se califică drept crimă de război.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: