De ce rămâne Moldova în CSI? Gavrilița: Să nu luăm decizii pripite, care ar putea duce la escaladare
Full Article 2 minutes read

De ce rămâne Moldova în CSI? Gavrilița: Să nu luăm decizii pripite, care ar putea duce la escaladare

Republica Moldova rămâne membră a Comunității Statelor Independente (CSI) și plătește cotizațiile anuale. În cadrul ediției din 21 noiembrie a emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, premierul Natalia Gavrilița a menționat că acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la o escaladare”.

Natalia Gavrilița a subliniat că Republica Moldova a semnat în cadrul CSI doar acele documente pe care autoritățile le-au considerat favorabile sau avantajoase pentru țară, fiind vorba în special despre domeniile economic și comercial.

„Desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte. Mai mult ca atât: nu cred că acum este cazul să începem să luăm decizii pripite, care ar putea duce la o anumită escaladare. Pentru noi principalul este să menținem pacea și stabilitatea și să obținem cele mai bune rezultate în aceste circumstanțe dificile pentru cetățenii noștri”, a precizat șefa Guvernului.

Republica Moldova plătește, anual, 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.

În luna mai 2022, președintele Parlament, Igor Grosu, a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al CSI. De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității. Moldova nu a participat nici la Consiliul șefilor de stat CSI sub conducerea președintelui Kassym-Jomart Tokayev, care a avut loc în octombrie.

După ce Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea țării din CSI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: