Maia Sandu, despre ieșirea R. Modova din CSI: „Când vom avansa suficient în parcursul european, vom considera și momentul potrivit”
Full Article 5 minutes read

Maia Sandu, despre ieșirea R. Modova din CSI: „Când vom avansa suficient în parcursul european, vom considera și momentul potrivit”

Președinta țării Maia Sandu susține că, la modul practic, semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană înseamnă începutul unui drum lung, pe parcursul căruia, autoritățile vor trebui să depună eforturi considerabile pentru a se ridica la „standardele UE”. De asemenea, șefa statului a precizat, în contextul războiului din Ucraina, că statutul de membru al UE oferă garanția securității. În același timp, Maia Sandu a menționat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea Republicii Moldova din CSI.

În cadrul ediției din 3 martie a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, șefa statului a menționat că, în aceste momente dificile pentru Ucraina, a devenit și mai clar că Moldova are nevoie de sprijinul „familiei europene”.

Această familie oferă garanția securității pentru toți cei care fac parte din Uniune. Este și o garanție a bunăstării și a dezvoltării. Sunt lucruri pe care noi vrem să le construim, să le avem în țara noastră și de care să se bucure toți cetățenii”, a declarat Sandu.

Întrebată dacă decizia Chișinăului nu ar putea să stârnească nemulțumirea liderului rus Vladimir Putin, președinta țării a răspuns: „Dimpotrivă. Atunci când vom fi parte din UE, vom fi într-o siguranță mai mare. Pe de altă parte, nimeni nu a schimbat prevederea din Constituție, care spune că R. Moldova este o țară neutră și nu există nicio incompatibilitate în aspirația noastră de a deveni membră a UE și prevederea constituțională, care ține de neutralitate. Repet: în special în aceste vremuri dramatice, se justifică și mai mult dorința noastră de a face parte din familia țărilor UE”.

Despre ieșirea din CSI

Președinta țării a evitat să precizeze un termen exact în ceea ce privește retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI)

Din păcate, depunerea cererii de aderare la UE nu înseamnă automat că suntem acceptați în UE. Suntem conștienți că este o cale serioasă de parcurs. Suntem conștienți, suntem gata. Este nevoie de un efort comun al tuturor cetățenilor, angajaților statului și al sectorului privat, pentru că trebuie să demonstrăm anumite standarde, să ne apropiem de standardele UE, ca să ajungem să obținem acceptarea cererii. În acest parcurs se vor întâmpla multe decizii, se va renunța la numite lucruri, vom adera la altele. Avem timp inclusiv pentru decizia cu privire la CSI”, a precizat Maia Sandu.

Aceasta a adăugat: „Atunci când vom avansa suficient în parcursul european, vom considera și momentul potrivit când R. Moldova va trebuie să renunțe la CSI”. 

Despre când ar putea fi primită Moldova în UE

Ne dorim ca cererea noastră să fie acceptată cât mai curând, dar suntem conștienți că procesul este complicat și nu se fac excepții. În mare măsură, lucrurile depind de noi. Nu în totalitate, dar depinde de noi cum ne vom organiza, vom munci și vom fi convingători. Binențeles că trebuie să avem acceptul tuturor țărilor membre și este un proces complicat, pentru că fiecare are acasă o situație politică, oameni care cred că e bine să fie extinsă UE, alții care nu sunt încântați”, a răspuns președinta țării.

Maia Sandu a precizat că este importantă reforma justiției, o bună guvernare, o îmbunătățire a calității serviciilor publice, consolidarea proceselor democratice.

Pe de altă parte, va trebui să muncim foarte mult ca să convingem țările-membre și am început deja acest lucru. Unii se întrebau de ce am avut atât de multe vizite pe extern, în special anul trecut. În cadrul acestora – oamenii ne cunosc mai bine și înțeleg cât de serios este angajamentul. Am reușit nu doar să scoatem Moldova din izolare internațională, ci să stabilim relații foarte bune, inclusiv cu state-membre ale UE, care nu sunt atât de încântate de ideea extinderii. Dar lucrurile se pot schimba”, a precizat Sandu.

Cum rămâne cu Transnistria?

Șefa statului a mai spus că nu a discutat cu oficialii europeni despre situația din regiunea transnistreană, în contextul aderării la UE.

Nu am discutat detalii despre acest lucru. Am discutat despre conflictul transnistrean și nevoia de a soluționa acest conflict, despre faptul că vedem această soluționare pe cale pașnică. Vedem soluția în una care să rezulte într-un stat funcțional, dar nu am discutat subiecte concrete. Noi am informat oficialii despre intenția noastră, dar nu am purtat discuții, pentru că procedurile înseamnă altceva. Nu se discută pe subiecte concrete, înainte să înceapă un proces aprobat la Bruxelles de către toate statele-membre”, a precizat Maia Sandu.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: