„Decizia CSJ este una extrem de dubioasă”. Ministrul Justiției nu exclude că în spatele strămutării dosarului lui Șor ar sta influențe corupționale
Full Article 4 minutes read

„Decizia CSJ este una extrem de dubioasă”. Ministrul Justiției nu exclude că în spatele strămutării dosarului lui Șor ar sta influențe corupționale

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), privind strămutarea, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău, a dosarului în care este vizat controversatul deputat Ilan Șor. Într-un mesaj publicat pe 24 august pe pagina sa de Facebook, Litvinenco a menționat că o analiză preliminară demonstrează „ilegalități ieșite din comun”.

Ministrul Justiției a menționat că decizia CSJ privind strămutarea dosarului în care este vizat Ilan Șor este „dubioasă”.

„Decizia CSJ este una extrem de dubioasă în condițiile când anterior același CSJ a respins de mai multe ori aceeași solicitare. Nu exclud că această strămutare va duce la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor. Am deja o analiză preliminară și pot spune că acolo se întrevăd niște ilegalități ieșite din comun. În același timp, nu pot să nu concluzionez că ceea ce s-a desfășurat timp de ani de zile cu peste 60 de amânări la Curtea de Apel Cahul a fost un simulacru. Vom analiza în detalii speța și, dacă analiza preliminară se dovedește a fi reală (dar asta e aproape sigur) și vom conchide că în spatele acestei noi hotărâri ar sta influențe corupționale, voi sesiza CSM”, a scris Litvinenco.

Ministrul Justiției a mai menționat că, în pofida semnalului noii guvernări cu privire la sistemul judecătoresc, în sistem rămân și judecători corupți. Litvinenco a reiterat că este nevoie de aprobarea legislației privind evaluarea magistraților și a procurorilor.

„Nu putem fi naivi să credem că lucrurile se vor repara de la sine și judecătorii corupți vor decide de la sine să nu mai ia mită pentru decizii ilegale. Protejând clica oligarhică, acești judecători corupți se protejează pe ei și fug de răspundere. Adevărate procese judiciare corecte și transparente vor începe abia după epurarea sistemului judecătoresc de cei mai toxici exponenți”, a conchis Litvinenco.

Amintim că, pe 20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție atunci, salutând decizia CSJ.

„Este bine că dezmățul de la Curtea de Apel Cahul în cazul dosarului Șor a luat sfârșit. Or, acolo sunt peste 3 ani de tergiversări inadmisibile și peste 60 de amânări, iar examinarea în fond practic nici nu a început”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, politicianul a menționat că aceasta ridică și anumite semne de întrebare.

„Pe de altă parte, decizia Curții Supreme de Justiție la fel ridică foarte multe semne de întrebare. Spun doar atât, fără a intra în prea multe detalii. Sper că măcar la Curtea de Apel Chișinău bătaia de joc de justiție care s-a produs la Cahul să nu se repete”, a scris atunci Sergiu Litvinenco.

***

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: