Andrei Mardari/NewsMaker

„Decizia CSJ este una extrem de dubioasă”. Ministrul Justiției nu exclude că în spatele strămutării dosarului lui Șor ar sta influențe corupționale

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), privind strămutarea, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău, a dosarului în care este vizat controversatul deputat Ilan Șor. Într-un mesaj publicat pe 24 august pe pagina sa de Facebook, Litvinenco a menționat că o analiză preliminară demonstrează „ilegalități ieșite din comun”.

Ministrul Justiției a menționat că decizia CSJ privind strămutarea dosarului în care este vizat Ilan Șor este „dubioasă”.

„Decizia CSJ este una extrem de dubioasă în condițiile când anterior același CSJ a respins de mai multe ori aceeași solicitare. Nu exclud că această strămutare va duce la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor. Am deja o analiză preliminară și pot spune că acolo se întrevăd niște ilegalități ieșite din comun. În același timp, nu pot să nu concluzionez că ceea ce s-a desfășurat timp de ani de zile cu peste 60 de amânări la Curtea de Apel Cahul a fost un simulacru. Vom analiza în detalii speța și, dacă analiza preliminară se dovedește a fi reală (dar asta e aproape sigur) și vom conchide că în spatele acestei noi hotărâri ar sta influențe corupționale, voi sesiza CSM”, a scris Litvinenco.

Ministrul Justiției a mai menționat că, în pofida semnalului noii guvernări cu privire la sistemul judecătoresc, în sistem rămân și judecători corupți. Litvinenco a reiterat că este nevoie de aprobarea legislației privind evaluarea magistraților și a procurorilor.

„Nu putem fi naivi să credem că lucrurile se vor repara de la sine și judecătorii corupți vor decide de la sine să nu mai ia mită pentru decizii ilegale. Protejând clica oligarhică, acești judecători corupți se protejează pe ei și fug de răspundere. Adevărate procese judiciare corecte și transparente vor începe abia după epurarea sistemului judecătoresc de cei mai toxici exponenți”, a conchis Litvinenco.

Amintim că, pe 20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție atunci, salutând decizia CSJ.

„Este bine că dezmățul de la Curtea de Apel Cahul în cazul dosarului Șor a luat sfârșit. Or, acolo sunt peste 3 ani de tergiversări inadmisibile și peste 60 de amânări, iar examinarea în fond practic nici nu a început”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, politicianul a menționat că aceasta ridică și anumite semne de întrebare.

„Pe de altă parte, decizia Curții Supreme de Justiție la fel ridică foarte multe semne de întrebare. Spun doar atât, fără a intra în prea multe detalii. Sper că măcar la Curtea de Apel Chișinău bătaia de joc de justiție care s-a produs la Cahul să nu se repete”, a scris atunci Sergiu Litvinenco.

***

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: