Declarație: NewsMaker nu va îndeplini solicitarea Roskomnadzorului. Vom continua să scriem despre războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Declarație: NewsMaker nu va îndeplini solicitarea Roskomnadzorului. Vom continua să scriem despre războiul din Ucraina

Redacția NewsMaker nu va da curs solicitării Roskomnadzorului. Instituția rusă, responsabilă de supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, a avertizat că portalul newsmaker.md va fi blocat pe teritoriul Rusiei, dacă nu vom șterge materialul în care locuitorii Moldovei vorbesc despre războiul din Ucraina. Decizia noastră este evidentă: articolul va rămâne pe site, iar NewsMaker va continua să informeze corect cititorii despre cum se schimbă lumea, inclusiv din cauza războiului declanșat în țara vecină.

NewsMaker nu tolerează cenzura și autocenzura. Iar ultimatumul din partea Roskomnadzorului este o tentativă de cenzură. După ce, de facto, a distrus toată presa liberă din Rusia, autoritățile de la Moscova încearcă să aplice aceeași tactică în afara țării. Pentru noi, acest lucru este inacceptabil.

Libertatea este principala noastră valoare. Misiunea NewsMaker mereu a fost și va rămâne reflectarea onestă și imparțială a realității și a consecințelor asupra vieții noastre. Războiul din Ucraina este un eveniment care deja schimbă și va continua să schimbe viața nu doar a Moldovei, ci și a întregii lumi.

NewsMaker nu face propagandă sau politică. Noi facem jurnalism de calitate, bazat pe fapte. Și nu vom înceta să spunem lucrurilor pe nume din cauza că acest lucru nu convine unei puteri sau alteia.

Vom continua să calificăm agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei așa cum este: agresiune, război și invazie. Noi condamnăm războiul. Noi nu tolerăm propaganda războiului, violența, îndemnurile la dezumanizare, discriminare sau limbaj al urii. Și astfel de îndemnuri nu sunt și nu vor fi publicate pe site-ul nostru, inclusiv pe timp de război. În rest, vom continua să informăm cititorii despre ceea ce se întâmplă. Și vă mulțumim pentru încredere.

Avem cititori din Rusia. Sperăm că aceștia vor rămâne alături de noi și după posibilul blocaj. Ne puteți citi utilizând serviciile de VPN sau canalele de Telegram, unde sunt publicate operativ informații din Moldova, regiune și lume.

Ce a nemulțumit Roskomnadzorul?

Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, a expediat redacției NM o scrisoare, prin care ne acuză că am fi publicat „informație neveridică de interes public despre operațiunea militară specială, desfășurată de armata rusă”. Este vorba despre un material în care voluntari, antreprenori, activiști și politicieni vorbesc despre războiul din Ucraina.

„În baza cererii Procurorului general al Federației Ruse sau al adjunctului său, Roskomnadzor expediază operatorilor informaționali solicitarea de adoptare a măsurilor necesare privind reducerea accesului la resursa informațională care a publicat informații cu încălcarea legii”, se arată în scrisoare.

Motivul blocării accesului către newsmaker.md a constituit materialul „care conține informații neveridice de interes public cu privire la operațiunea militară specială desfășurată de Forțele Armate ale Federației Ruse, capacităților de luptă, pierderilor Forțelor Armate ale Federației Ruse și victimelor printre civili”.

Astfel de publicații pot contribui la destabilizarea situației, precum și crearea condițiilor pentru încălcarea masivă a ordinii publice și securității publice pe teritoriul Federației Ruse”, se mai menționează în notificarea instituției de la Moscova.

Pentru a evita blocarea, Roskomnadzor solicită NM să șteargă materialul menționat. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: