Declarație NewsMaker. Opriți-vă.
Full Article 3 minutes read

Declarație NewsMaker. Opriți-vă.

Atunci când credeam că mai rău nu poate fi – s-a dovedit că poate. În 5 ani de când fac parte din NewsMaker, am învățat că nu întotdeauna vom fi înțeleși. Că poziția noastră principială, de a rămâne între baricade și de a oferi drept de exprimare tuturor vocilor ne poate aduce hate din ambele părți. Și asta se întâmplă ocazional. Însă mereu mă ia prin surprindere și doare la fel de tare de fiecare dată.

În această campanie electorală suntem mai divizați ca niciodată. Am revenit la etichetări, fobii, ură interetnică. Rețelele de socializare s-au transformat în câmp de luptă. În toată această agitație avem mai multe de spus decât de ascultat. Nu ne mai auzim, nu ne mai înțelegem. Și războiul politic a provocat un război în presă, după principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”.

Astăzi o colegă de-a mea a fost atacată și mustrată public într-un chat comun pentru jurnaliști, cu titlul „proeuropeni”. Din cauza unei știri în care figurează Alexandr Stoianoglo. Pentru că nu a fost pe placul unor colegi de breaslă. O știre pe care nici măcar nu a scris-o ea. A fost acuzată că nu știe ce înseamnă o știre, că lucrează pentru o redacție finanțată din surse obscure și s-a propus înlăturarea ei din grupul comun. 

Nu putem trece cu vederea acest incident. Oameni buni, colegi, vecini. Există viață și după alegeri. Haideți să facem diferență între activism politic și rolul de jurnaliști. Să ne amintim că rolul nostru nu este „să facem front comun” în favoarea unuia sau altui candidat, ci să informăm și să arătăm realitatea. Să nu luăm oamenii de proști, să îi considerăm incapabili de a distinge adevărul de minciună. Să ne dezvoltăm gândirea critică, să ne respectăm și ascultăm unii pe alții. Să fim deschiși pentru comunicarea cu oamenii cu păreri diferite. Doar așa vom fi o societate civilizată și democratică.

Nu căutați dușmani, nu vă revărsați furia pe alți oameni. Astfel de acțiuni nu aduc nimic constructiv pentru noi, ca indivizi, ca societate, ca oameni care împărțim aceeași țară. Publicul are nevoie de jurnalism onest, nu de platforme de propagandă electorală.

Din fericire, nu toți gândesc la fel ca voi.

Stela Untila, redactor-șef NewsMaker

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: