Declarații scoase din context? Reacția „Bercut” la acuzațiile de tortură din partea Avocatului Poporului
Full Article 2 minutes read

Declarații scoase din context? Reacția „Bercut” la acuzațiile de tortură din partea Avocatului Poporului

Compania de pază și protecție „Bercut – Grup” SRL și-a exprimat îngrijorarea față de afirmațiile Avocatului Poporului privind trei cazuri în care agenții săi sunt acuzați de tortură. Aceștia ar fi manifestat comportament agresiv față de anumite persoane, susținându-și superioritatea. Într-un răspuns pentru NewsMaker, compania a subliniat că declarațiile Avocatului sunt considerate scoase din context și se bazează pe doar câteva secvențe video publicate pe rețelele de socializare.

Nemulțumită, „Bercut” acuză că, prin afirmațiile făcute, Ceslav Panico, Avocatul Poporului, a afectat imaginea celor 500 de angajați ai săi. Compania insistă că aceste informații, provenind din mediul online, pot fi interpretate greșit și afirmă că doar instanța de judecată are autoritatea să analizeze și să decidă asupra acestor cazuri.

„Condamnarea în acte violente trebuie să fie bazată nu pe emoții negative și informații neverificate, ci pe actul de justiție, bazat pe probe pertinente, concludente și utile, analizate din toate aspectele. Nu putem oferi detalii asupra cazurilor menționate în comunicat din motivele indicate în art. 15 și 212 ale Codului de procedură penală (inviolabilitatea vieții private, confidențialitatea urmăririi penale). Putem doar atrage atenția publicului că, conform Legii nr. 283/2003, activitatea particulară de pază este un gen autorizat de acordare a serviciilor de pază pentru apărarea vieții, sănătății și bunurilor persoanelor juridice și fizice, în bază de contract”, se menționează în reacția companiei pentru NewsMaker.

Amintim că, pe 11 septembrie, Avocatul Poporului a prezentat trei cazuri în care agenții de pază ai companiei private „Bercut” ar fi torturat mai multe persoane. Avocatul a condamnat actele de tortură și a recomandat Inspectoratului General al Poliției să efectueze controale inopinate asupra activității SRL „Bercut-Grup” pentru evitarea abuzurilor în misiunile de asigurare a ordinii publice și să ia măsuri ferme, sau chiar să suspende/ridice autorizația de activitate până la remedierea tuturor deficiențelor, dacă este cazul.

Avocatul Poporului a mai spus că va supraveghea atent desfășurarea anchetei penale și rezultatele cazurilor individuale. Totodată, a îndemnat administratorul SRL „Bercut-Grup” și agenții particulari să oprească imediat orice abuz asupra persoanelor fizice, exercitându-și responsabilitatea de pază și protecție conform autorizației emise de Inspectoratul General al Poliției, respectând legislația și tratând orice persoană cu demnitate. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: