Gazprom reduce livrările de gaz pentru luna decembrie – cu 56,5%. Marian: Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu
Full Article 3 minutes read

Gazprom reduce livrările de gaz pentru luna decembrie – cu 56,5%. Marian: Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu

Începând cu 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan. Într-o reacție, deputatul Radu Marian a spus că „va fi greu, dar vom ieși din această iarnă mult mai puternici”.

Potrivit lui Borosan, Gazprom nu a rezervat volume suplimentare pentru decembrie de la operatorul ucrainean de transport al gazelor, ceea ce înseamnă că Moldovei îi vor fi livrate la fel doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

„La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka – 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki – 4,5 mil. m³/zi”, a scris Borosan, pe Facebook.

Astfel, potrivit lui Borosan, începând cu 1 decembrie livrările de gaze naturale de la Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian spune că „blocada energetică a Kremlinului împotriva Republicii Moldova continuă”.

După ce Borosan a făcut anunțul cu privire la livrările de gaz, Marian a menționat că „acest lucru desigur că va complica și producția energiei electrice la MGRES pentru Republica Moldova”.

„Este continuarea războiului hibrid care-l pune la cale Kremlin cu ajutorul grupării hoției și războiului în frunte cu Șor, Dodon & Co împotriva cetățenilor țării noastre. Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu, avem suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale. Va fi greu, dar vom ieși din această iarnă mult mai puternici”, a menționat parlamentarul.

***

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.

Amintim că în august, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că autoritățile de la Chișinău examinează trei scenarii în cazul unor limitări sau a sistării complete a livrărilor de gaze naturale de Gazprom. Toate sunt analizate în aceeași măsură, potrivit oficialului. Spînu a menționat că autoritățile se gândesc și la scenariul că partea rusă ar putea sista integral livrarea de gaze naturală, în proporție de 100%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: