Deputat PAS: Moldova intenționează să se retragă din CSI până la sfârșitul anului 2024
Full Article 2 minutes read

Deputat PAS: Moldova intenționează să se retragă din CSI până la sfârșitul anului 2024

Republica Moldova intenționează să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI), până la sfârșitul anului viitor – 2024. Declarația a fot făcută de  președinta Comisiei parlamentare politică externă, deputata partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Doina Gherman, în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV.

„Ne-am propus ca și obiectiv până la sfârșitul anului 2024 să finalizăm. Asta nu înseamnă că nu vor fi mici restanțe, dar, în cea mai mare parte, aproape toate evaluările ministerelor separate asta arată – că suntem într-o etapă finală”, a declarat Doina Gherman.

Parlamentara a fost întrebată dacă Moldova va semna o declarație de retragere din CSI sau acest lucru se va întâmpla automat, după încetarea tuturor acordurilor.

„Acest proces nu trebuie neapărat să se încheie cu un fel de declarație sau exprimarea unei poziții finale cu privire la retragere”, a spus deputatul.

***

Amintim că, recent, președintele rus, Vladimir Putin, a spus că prezența Moldovei în CSI nu are valoare nici pentru Comunitate, nici pentru Rusia. „Lasă-i să facă ce vor. Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu este de mare valoare. Dar suntem pregătiți, nu renunțăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem fericiți. Dacă ei nu vor, este alegerea lor”, a spus Putin. Detalii AICI.

Recent, președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că Moldova nu va mai fi membră a Adunării Interparlamentare CSI, din 8 februarie.

Amintim în acest context că Parlamentul de la Chișinău a aprobat pe 20 iunie, curent, în a doua lectură, proiectul de denunțare a Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Speakerul Igor Grosu a propus retragerea din Convenția privind Adunarea Interparlamentară CSI, „întrucât politicile, scopurile și deciziile actuale ale Adunării Interparlamentare CSI nu mai corespund scopurilor și politicilor Republicii Moldova”. Potrivit parlamentarului, un alt motiv este declarația fermă a țării noastre de a urma vectorul european.

Parlamentul susține că denunțarea Convenției nu va afecta drepturile și obligațiile Republicii Moldova în raport cu celelalte părți la tratat, or, potrivit speakerului,  Moldova întreține relații interparlamentare cu țările membre CSI la nivel bilateral, inclusiv prin grupuri de prietenie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: