VIDEO Putin, despre Moldova: „Până nu demult, era cea mai săracă țară din Europa. Acum e Ucraina”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Putin, despre Moldova: „Până nu demult, era cea mai săracă țară din Europa. Acum e Ucraina”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut joi, 14 noiembrie, conferința de presă anuală, care a durat de această dată peste trei ore. Liderul de la Kremlin a răspuns la întrebările jurnaliștilor, dar și ai societății civile, care s-au interesat de reușitele și planurile Moscovei cu privire la războiul din Ucraina, politica externă și internă a țării, precum și subiecte sociale. Nu au fost ratate nici întrebările ce vizează Republica Moldova. Putin a criticat țara noastră pentru că a ales să se distanțeze de Rusia, dar a menționat că este gata să lucreze și mai departe cu autoritățile de la Chișinău, dacă își vor dori acest lucru.

Putin a fost întrebat de o jurnalistă ce crede despre intențiile Republicii Moldova de a ieși din Comunitatea Statelor Independente (CSI), în condițiile în care, în 2024, Rusia va prelua președinția CSI. Liderul de la Kremlin a răspuns că Rusia își construiește toate planurile doar în baza unor decizii benevole a tuturor părților, dar și a beneficiului propriu.

„Dacă Moldova nu vrea să participe la acest proces, înseamnă că aceasta este alegerea conducerii Moldovei. (…) Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu prea are valoare. Dar suntem pregătiți, nu refuzăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem bucuroși; dacă nu vor, este alegerea lor”, a declarat Putin.

Președintele Federației Ruse s-a referit la Republica Moldova cu calificativul „cea mai săracă țară din Europa”. Mai mult, el a criticat autoritățile de la Chișinău că, fiind în această poziție, ar refuza „gazul ieftin” propus de Moscova sau piața de desfacere pentru agricultori.

„Până nu demult, (nr. red: Moldova) a fost cea mai săracă țară din Europa, dar acum Ucraina a ocupat acest loc „de cinste”. Dar dacă cea mai săracă țară din Europa primește aceleași resurse energetice de la noi la prețuri destul de mici, dar vrea să urmeze exemplul Germaniei, care acum primește resurse energetice din Statele Unite cu 30% mai scumpe decât înainte de la Federația Rusă, nu are decât. Dacă are bani în plus, să o facă. Acest lucru este valabil și în alte domenii. Piața agroalimentară din Federația Rusă este folosită destul de activ de către producătorii agricoli din Moldova. Nu vor? Nu trebuie! Unde vor merge moldovenii cu aceste produse? (…) La un moment dat ei (nr. red: Moldova) au spus că ne refuză gazul. În realitate, nu renunță la nimic. Cum vor, așa să facă”, a mai declarat Vladimir Putin.

Precizăm că Republica Moldova a denunțat în acest an mai multe acorduri cu CSI, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Moldova se retrage din Comunitate. Autoritățile au spus că țara va renunța la toate acordurile care nu aduc nici un beneficiu țării.

Pe 13 decembrie, președinta Maia Sandu a comentat, din nou, relațiile dintre Moldova și Rusia. Șefa statului a denunțat presiuni și șantaj din partea Rusiei, precum și lipsă de respect față de Moldova, neutralitatea și cetățenii ei. Sandu a spus că Moldova nu poate avea relații bune cu Kremlinul în aceste condiții, dar a lăsat să se înțeleagă că, dacă Moscova își va schimba atitudinea față de Republica Moldova, atunci relațiile ar putea fi îmbunătățite.

De menționat că, potrivit datelor statice oficiale, principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești este în Uniunea Europeană, România fiind unul dintre principalii importatori. Exporturile în Federația Rusă s-au diminuat considerabil de-a lungul timpul, în special din cauza embargourilor impuse, au declarat în repetate rânduri oficialii de la Chișinău, care au acuzat Moscova că ar folosi produsele moldovenești drept o „bâtă politică” în raport cu Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: