Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, lipsită din nou de imunitate parlamentară
Full Article 3 minutes read

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, lipsită din nou de imunitate parlamentară

Deputata fracțiunii Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, rămâne fără imunitate parlamentară. Cererile procurorului general interimar, Ion Munteanu, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a acesteia, au fost susținute de deputații partidului de guvernământ, PAS. Examinarea cererilor au loc în lipsa parlamentarei.

Tauber este vizată pe trei capete de acuzare. Parlamentara este suspectată de acceptarea cu bună știință a finanțării din partea unui grup criminal în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar a municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021. Totodată, parlamentara, care este și vicepreședintă a Partidului „ȘOR”, este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale din noiembrie 2021.

Potrivit procurorului general interimar, Tauber ar fi falsificat, în total, nouă rapoarte financiare, înregistrate ulterior la Comisia Electorală Centrală. Totodată, potrivit lui Munteanu, Tauber ar fi cheltuit, timp de două luni, în total, peste 9 milioane lei în campania electorală pentru alegerile locale din Bălți. Plafonul stabilit de CEC pentru fiecare concurent electoral era de 749 mii lei, anunță procurorii.

Tauber este acuzată, de asemenea, că în calitate de vicepreședinte al Partidului „ȘOR”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor în sumă totală de circa 200 milioane lei. Din suma totală, 10 milioane lei au fost ridicați și recunoscuți în calitate de corp delict, iar alte 10 milioane lei au fost transmiși sub control. Banii vin preponderent din Federația Rusă, susțin procurorii.

„Sunt surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova de a acapara puterea în stat”, a declarat Ion Munteanu.

„După prima cere cu 9 milioane, era parfum pe lângă peste 195 milioane. E șocant”, a declarat, în replică, speakerul Igor Grosu.

Deputata Partidului „ȘOR” nu a comentat deocamdată decizia colegilor din Parlament. Anterior, însă, aceasta a declarat că o nouă cerere de ridicare a imunității parlamentare nu o face „decât mai puternică în lupta cu uzurpatorii”.

Amintim că cererile privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber au fost depuse la Parlament pe 25 mai, de către procurorul general interimar Ion Munteanu.

Nu este pentru prima dată când procurorii cer ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. În iulie 2022, parlamentara a fost reținută, fiind acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber era acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Aleasa poporului nu recunoaște acuzațiile care i se impută și pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: