Procuratura cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, în vederea arestării pentru acceptarea finanțării ilegale
Full Article 3 minutes read

Procuratura cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, în vederea arestării pentru acceptarea finanțării ilegale

Procuratura Generală a trimis 3 cereri în adresa Parlamentului prin care solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber. Aceasta este suspectată de acceptarea cu bună știință a finanțării din partea unui grup criminal.

Potrivit primei cereri de ridicare a imunității, Tauber este bănuită de „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită” în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar a mun. Bălți din 21 noiembrie 2021.

O altă cerere de ridicare a imunității parlamentare a Marinei Tauber vizează cauza penală privind „acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13.07. 2022-01.05.2023”.

Cea de-a treia cerere de ridicare a imunității Marinei Tauber se referă la „săvârșirea infracțiunii de falsificare a rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar a mun. Bălți din 21 noiembrie 2021″.

Cererile Procuraturii Generale a fost citite de șeful legislativului, Igor Grosu, în debutul ședinței plenare din 25 mai. Conform procedurii, cererile și materialele prezentate de procurorul general interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care urmează să se convoace în ședință și să prezinte în plen raportul pe marginea examinării cererilor.

***

Amintim că Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Pe 2 mai, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis că Marina Tauber revine în arest la domiciliu pentru următoarele 20 de zile.

***

Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Aleasa poporului nu recunoaște acuzațiile care i se impută și pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: