Deputații au aprobat, în unanimitate, proiectul privind reducerea TVA pentru industria HoReCa
Full Article 2 minutes read

Deputații au aprobat, în unanimitate, proiectul privind reducerea TVA pentru industria HoReCa

Reducerea TVA pentru industria HoReCa, de la 12% la 6%, pentru perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică va intra în vigoare din 1 octombrie. Inițiativa a fost adoptată, în unanimitate, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie.

Astfel, de la 1 octombrie, anul curent, ar urma să fie aplicată cota de impozitare a TVA redusă, în mărime de 6%, pentru serviciile de cazare, produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice.

Inițiativa legislativa a fost lansată de deputatul Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe. Potrivit deputatului, accelerarea lansării facilităților fiscale pentru industria HoReCa este importantă, deoarece companiile suportă pierderi considerabile din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, vor urma și alte măsuri de susținere a întreprinderilor din domeniul HoReCa.

Amintim că legea care prevede reducerea TVA pentru unele activități economice a fost elaborată de deputații fracțiunii parlamentare ”Partidul Șor”, în legislatura precedentă, și urma să fie aplicată începând cu 21 noiembrie 2021.

În Republica Moldova, a fost instituită starea de urgență în sănătate publică la nivel național, începând cu 10 septembrie.

***

Pe 9 septembrie, membrii Asociației MĂR au avut o întâlnire de lucru cu premierul Natalia Gavrilița. În urma întrevederii, reprezentanții MĂR au declarat că speră că Guvernul se va ține de cuvânt și va menține cota TVA de 6% pe parcursul următorilor doi ani, iar în cazul înrăutățirii situației epidemiologice și în contextul unor posibile măsuri restrictive, care ar afecta orarul de lucru al instituțiilor de alimentație publică, statul va compensa orele nelucrate din cauza restricțiilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: