Deputații au aprobat, și în a doua lectură, modificările la Codul electoral: foștii membri „Șor” nu pot candida la alegeri
Full Article 5 minutes read

Deputații au aprobat, și în a doua lectură, modificările la Codul electoral: foștii membri „Șor” nu pot candida la alegeri

Deputații au aprobat, și în a doua lectură, modificările la Codul electoral. Se întâmplă după ce în ajun, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei partidului Șor, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri. Acum, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora persoanele nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Printre acestea sunt persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”. 

Proiectul de lege a fost votat și în lectura a doua, pe 4 octombrie, de 58 de deputați.

Înainte de a fi votat proiectul în prima lectură, președintele Parlamentului Igor Grosu și-a exprimat speranța că „necesitatea și urgența” votării este înțeleasă de toți. Iar deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a spus că „numărul potențial al persoanelor care cad sub aceste restricții este unul mult mai mic decât numărul persoanelor care ar fi căzut sub restricțiile anterioare”. „Vorbim aproximativ de 60-70 de persoane”, a precizat Stamate.

De menționat că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința Parlamentului din 4 octombrie. Socialistul Vlad Batrîncea a declarat că „toate partidele trebuie să existe într-un spațiu competitiv și să poată participa la alegeri”.

Autorii proiectului de lege, votat în două lecturi – în Parlament, au propus completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Astfel, s-a propus introducerea în lege a patru criterii:

  1. Sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic;
  2. Au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic;
  3. Au fost excluși din scrutinele electorale anterioare ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a constituit argument la declararea neconstituțională a partidului politic;
  4. Au fost incluși în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții Constituționale (CCM) de declarare a neconstituționalități partidului politic.

Restricția dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

***

Deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevedea privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.

Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că autoritățile vor veni cu soluții „care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”. „O să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”, a comunicat Grosu.

Pe 3 octombrie, judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

În dimineața zilei de 4 octombrie, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a luat act de hotărârea pronunțată de Curtea Constituțională, prin care s-a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS și că Parlamentul se va întruni în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi care îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională. Înainte de aceasta, Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit principalele criterii după care persoanele care vor candida în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor putea intra în cursa electorală. Decizia a fost adoptată și publicată pe data de 4 octombrie, urmare a deciziei Curții Constituționale a Moldovei din 3 octombrie, prin care a dat undă verde echipei lui Șor să participe la scrutin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: