Deputații comuniști Voronin și Caraman, nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale. Au depus sesizare la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Deputații comuniști Voronin și Caraman, nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale. Au depus sesizare la Curtea Constituțională

Deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman solicită Curții Constituționale să verifice constituționalitatea unei prevederi din Codul Electoral și Hotărârea Parlamentului prin care a fost stabilită data următoarelor alegeri prezidențiale. O sesizare în acest sens a fost depusă în data de 22 august. 

Potrivit sesizării, Vladimir Voronin și Diana Caraman au solicitat verificarea constituționalității art. 135, alin. 2 din Codul Electoral. Acesta predeve că: „Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit la art. 90 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova”.

Potrivit comuniștilor, în Constituție este indicat faptul că alegerile prezidențiale se organizează „în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova”. Astfel, aceștia consideră că art. 135, alin 2 din Codul Electoral nu este în conformitate cu Legea Supremă.

Totodată, cei doi deputați comuniști au cerut și verificarea constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 122 din 16 mai 2024 cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

De asemenea, Caraman și Voronin solicită Înaltei Curți să declare neconstituționale art. 135, alin 2 din Codul Electoral și Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

Precizăm că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent va avea loc referendumul constituțional privind integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: