Deputații PAS vor înainta un demers către procurorul general și către viceprim-ministrul pentru reintegrare. Ce solicită aceștia
Full Article 3 minutes read

Deputații PAS vor înainta un demers către procurorul general și către viceprim-ministrul pentru reintegrare. Ce solicită aceștia

Partidul Acțiune și Solidaritate va înainta un demers către viceprim-ministrul pentru reintegrare Alexandru Flenchea și către procurorul general Alexandru Stoianoglo în legătură cu dispariția cetățenului Republicii Moldova Alexandru Rjavitin. Cel din urmă a dispărut din propria locuință din regiunea transnistreană. Anterior, Rjavitin „a fost înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, însă în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale”. Informațiile au fost comunicate de către deputatul PAS, Doina Gherman, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 10 ianuarie. 

Gherman a comunicat că împreună cu deputații din fracțiunea PAS, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, cu care au discutat despre cazul lui Alexandru Rjavitin. Potrivit Promo-LEX, acesta a dispărut din propria casă din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană.

„Noi venim cu un demers oficial către domnul Alexandru Flenchea, viceprim-ministru pentru reintegrare, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunele necesare pentru a stabili în primul rând locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin”, a declarat Gherman. De asemenea, „venim cu un demers oficial către domnul Alexandru Stoianoglo, procuror general al Republicii Moldova, cu aceleași solicitări. Să ni se comunice în regim de urgență dacă acest caz este în vizorul Procuraturii Generale și care sunt acțiunele întreprinse de ei până în prezent”, a mai spus Doina Gherman.

Mai mult, fracțiunea PAS a solicitat o întrevedere cu reprezentanții misiunii OSCE în Republica Moldova pentru a afla poziția lor oficială pe marginea acestui subiect.

Menționăm că pe 30 decembrie, Asociația Promo-LEX  a publicat un comunicat de presă în care a anunțat despre dispariția lui Alexandru Rjavitin. Potrivit sursei citate, în august 2015 acesta a reușit să evadeze din regiunea transnistreană și a relatat despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus. Aflându-se la Chișinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistența Asociației Promo-LEX, fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective. Însă, la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00 acesta a dispărut din propria locuință din regiunea transnistreană. „Din comunicarea rudelor cu persoane terțe, presupunem că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol”, se anunță în comunicatul instituției. 

Tot atunci, Asociația Promo-LEX a făcut un apel public către Biroul pentru Reintegrare, Avocatul Poporului, prim-ministrul și președintele Republicii Moldova, dar și către Procuratura Generală pentru a întreprinde măsuri de a stabili locul aflării lui Rjavitin.

Astfel, încă la sfârșitul lunii decembrie, Alexandru Flenchea a scris pe Facebook că a luat „act de sesizarea publică făcută de Promo-LEX legată de presupusa sechestrare a lui Alexandru Rjavitin. Vom solicita informații de la partea transnistreană, precum și vom informa misiunea OSCE despre demersul avocaților”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: