Deputatul Suhodolskii, la Moscova: „Nu vedem niciun bun simț în a merge pe calea integrării europene”
Full Article 4 minutes read

Deputatul Suhodolskii, la Moscova: „Nu vedem niciun bun simț în a merge pe calea integrării europene”

Deputatul Alexandr Suhodolskii – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – consideră că nu există „niciun bun simț” în a urma, în prezent, calea integrării europene. Politicianul a sugerat că pentru cetățenii Republicii Moldova eurointegrarea ar fi devenit un „simțământ al sărăciei, insecurității și faptului că țara merge pe calea greșită”. Precizările au fost făcute pe 26 martie, în cadrul vizitei sale la Moscova, pentru portalul pro-Kremlin Sputnik, blocat la inițiativa SIS încă la începutul invaziei ruse în Ucraina. 

Să spunem că astăzi trebuie să acționăm și să mergem pe calea integrării europene – nu vedem niciun bun simț în asta. Pentru că astăzi țara urmează calea integrării europene de mai bine de 3-4 ani, iar pentru un cetățean de rând al Republicii Moldova integrarea europeană a devenit un simțământ al sărăciei, nesiguranței în securitatea sa și a căii greșite a Republicii Moldova. (…) Iar acele întâlniri ca cea de astăzi cu conducerea PLDR, în speță cu Leonid Sluțki, sunt podurile care ne vor permite să restabilim aceste relații, care ne vor permite să aducem totul la un nou nivel. Dar nu suntem în căutarea de noi parteneri. Rusia și poporul rus a fost întotdeauna un adevărat prieten și frate al poporului moldovean. Ne întoarcem la ceea ce Occidentul încearcă astăzi să ne îndepărteze cât mai mult posibil”, a declarat Suhodolskii.

Precizăm că deputații independenți Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii – membri ai Partidului „Renaștere”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – se află pe 26 martie la Moscova, Federația Rusă. Cei doi au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, deputatul Leonid Sluțki. În cadrul unor declarații de presă, Sluțki a spus că a discutat cu Bolea și Suhodolskii despre „cooperarea Moldovei și Rusiei în domeniile politic, economic, umanitar, cultural”.

Aceasta nu este prima vizită efectuată de membrii echipei lui Șor în Federația Rusă, în ultima peroadă. La începutul lunii martie, 100 de activiști ai Partidului „Renaștere” și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul au participat la Festivalul Mondial de Tineret din Soci. În marja evenimentului, guvernatoarea autonomiei găgăuze s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

Cu mai bine de doi ani în urmă, pe 24 februarie 2024, la ordinul lui Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina. Agresiunea militară asupra țării vecine este susținută de majoritatea clasei politice ruse, inclusiv Leonid Sluțki. Republica Moldova, UE și SUA au condamnat din prima zi agresiunea militară rusă, iar, la mai bine de doi ani distanță, continuă să sprijine Ucraina.

***

Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

Republica Moldova este țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: