Design-ul leului moldovenesc s-ar putea schimba. Precizările guvernatoarei BNM
Full Article 2 minutes read

Design-ul leului moldovenesc s-ar putea schimba. Precizările guvernatoarei BNM

Design-ul leului moldovenesc ar putea fi schimbat. Anunțul a fost făcut de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul unor declarații de presă din 26 aprilie, pentru TV8. Cum va arăta leu moldovenesc și ce schimbări vor fi operate, se va anunța ulterior, după ce vor avea loc discuții suplimentare la acest subiect. 

Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare pe această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a spus Anca Dragu.

Întrebată dacă se va schimba materialul din care sunt confecționate bancnotele sau este vorba doar despre design, guvernatoarea BNM a spus: „Asta este o fază ulterioară la care vom discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota, dar va fi un proiect foarte frumos, o să vedeți. Va fi un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”.

Precizăm că leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Acesta este realizat din hârtie, iar autorul design-ului bancnotelor este artistul plastic Gheorghe Vrabie. Pe bancnote este reprezentat domnitorul Ștefan cel Mare și mai multe monumente de importanță națională.

***

În noiembrie 2023, Republica Moldova a marcat 30 de ani de la punerea în circulație a valutei naționale. NM a adunat 17 fapte interesante despre valuta națională: cum a apărut, cum s-a schimbat și s-a depreciat și câți lei avem în mâini și în bănci.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: