Despăgubiri de 200 mii de lei pentru femeia care a avortat în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în lipsa medicilor
Full Article 2 minutes read

Despăgubiri de 200 mii de lei pentru femeia care a avortat în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în lipsa medicilor

IMSP Institutul Mamei și Copilului este obligat să achite 200 000 lei prejudiciu moral unei paciente. Instituția este învinuită de violență obstetrică și ginecologică. Decizia a fost aprobată pe 3 ianuarie de către Judecătoria municipiului Chișinău cu sediul Centru. 

Instituția este învinuită de violență obstetrică și ginecologică săvârșită în anul 2017. Potrivit Promo-LEX, victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică.

Astfel, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

„Cazul EM este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, a declarat avocatul Asociație Promo-LEX, Vadim Vieru.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru nu este definitivă și irevocabilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: