Digitalizarea salvează albinele. Agricultorii și apicultorii, însemnați să se înregistreze într-un sistem pentru a preveni intoxicările

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă agricultorii și apicultorii din Republica Moldova să se înregistreze în Sistemul Informațional BeeProtect, care are drept scop prevenirea intoxicării albinelor. La începutul anului curent, BeeProtect a fost actualizat, fiind introduse noi funcționalități precum: notificarea privind stropirile pentru mai multe terenuri o dată și descărcarea din alte sisteme a terenurilor întreprinderilor. 

Sistemul Informațional BeeProtect a fost lansat în anul 2023. Acesta a fost dezvoltat de ANSA, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, pentru a asigura o comunicare directă cu agricultorii și apicultorii în prevenirea intoxicării familiilor de albine. Producătorii agricoli care planifică lucrări de tratare a culturilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți, pot utiliza BeeProtect pentru a marca pe hartă hotarele terenurilor pe care vor fi efectuate aceste lucrări și indica produsul cu care vor fi prelucrate culturile. La rândul lor, apicultorii indică pe harta interactivă amplasarea stupinei.

În 2024, BeeProtect a fost actualizat și îmbunătățit.

Noile funcționalități BeeProtect permit agricultorilor să notifice privind stropirile pentru mai multe terenuri odată, să descarce din alte sisteme terenurile întreprinderii. Pentru apicultori – să vizualizeze pe hartă locațiile culturilor agricole cu flori, să genereze automat pașaportul electronic al stupinei. Totodată, apicultorii își vor putea duce evidența producției exploatației apicole proprii, de exemplu: miere, ceară, polen, etc”, a menționat directorul general adjunct îndomeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandru Manciu, potrivit unui comunicat publicat de Agenție.

BeeProtect permite schimbul de informații în timp real între producătorii agricoli și apicultori, dar și cu instituții publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și autoritățile publice locale. În paralel, sistemul a fost integrat cu serviciile electronice de stat ca MPass, MSign, MConnect, MNotify și MLog. Asta presupune identificarea automată autilizatorului la înregistrare, fiind posibilă validarea și completarea imediată a datelor despre întreprindere. De asemenea, sistemul permite primirea notificărilor simultan prin mai multecanale de comunicare, precum și vizualizarea nemijlocită în cabinetul utilizatorului.

Utilizatorii se pot loga în Sistemul Informațional BeeProtect doar cu semnătura mobilă sauelectronică.

Noul sistem informațional este prevăzut de legislația în vigoare ca mecanism de interacțiune între agricultori, apicultori și ANSA cu scopul protejării albinelor de intoxicări cu PUFF. Astfel, din 1 ianuarie 2023, orice producător agricol care planifică tratări ale culturilor cu produse de uzfitosanitar sau fertilizanți, la fel și orice apicultor care își mută stupina, este obligat să transmitănotificări în mod electronic.

Conform prevederilor Codului Administrativ al Republicii Moldova, neanunțarea lucrărilor detratare de către agricultori sau a stupinelor de către apicultori atrage după sine sancțiuni. Recent, aceste sancțiuni au fost majorate.

În caz de intoxicare a albinelor, apicultorii vor putea raporta acest lucru în sistemul BeeProtect,alertând astfel ANSA pentru a reacționa prompt la determinarea cauzei și prelevarea probelor.

Pentru eficiența sistemului în procesul de notificare este important ca acesta să fie utilizat de câtmai mulți agricultori și apicultori. Astfel, aceștia sunt încurajați să se înregistreze în Sistemul Informațional web.beeprotect.md”, a comunicat ANSA.

În prezent, în Sistemul BeeProtect sunt înregistrați peste 1 900 de agricultori și apicultori din toată țara.

***

Potrivit ANSA, în fiecare an, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate numeroase cazuri de intoxicare înmasă a albinelor din cauza lipsei comunicării agricultor – apicultor, în perioada stropirilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Sectorul apicol înregistrează daune de aproximativ 70 de milioane de lei anual din cauza intoxicărilor. Pe de altă parte, albinele au un rol crucial însectorul agricol – polenizarea contribuie la creșterea productivității culturilor agricole cu până la 40%, iar aportul polenizatorilor în agricultura țării este estimat la peste 1,7 miliarde de lei anual.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: