Digurile de protecție de pe râurile Prut și Nistru urmează să fie restabilite
Full Article 2 minutes read

Digurile de protecție de pe râurile Prut și Nistru urmează să fie restabilite

Digurile de protecție de pe râurile Prut și Nistru trebuie restabilite în regim de urgență. În acest sens, urmează să fie realizate evaluările necesare și să fie prevăzuți banii necesari în buget. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, după ședința conducerii de vârf a țării din 29 iunie.

„Cunoașteți că, în urma ploilor abundente care au avut loc în nordul țării și în țările vecine am avut riscul de viituri și inundații pe râurile Nistru și Prut. La această etapă, situația s-a stabilizat. La Nistru, la nord, la Otaci, este 4,5 metri adâncimea și practic nu a crescut în ultimele 24 de ore. La Prut, la Lipcani, avem 6,10 metri minus 10 cm în această noapte. La Costești-Stânca, unde este barajul, 93,25 metri – avem o scădere cu 11 cm”, a anunțat Igor Dodon.

Președintele țării a declarat că, în prezent, se menține situația de risc pe Nistru, la Ștefan Vodă și pe Prut, în lunca Cahul.

„Ca de obicei, atunci cînd vine viitura pe Prut, acolo avem cele mai mari riscuri. Însă, comparativ cu viitura pe care am avut-o cu 12 ani în urmă, situația este mai bună, nu avem case dărâmate”, a explicat Dodon.

Șeful statului a menționat că experții urmează să facă evaluarea terenurilor care au fost inundate. El a precizat că, la această etapă, pe Prut sunt 624 de ha și pe Nistru 84 de ha de terenuri agricole care au fost inundate.

„Această situație a demonstrat că, cu regret, în ultimii 12 ani – de la ultima viitură, nu s-au făcut investiții serioase în restabilirea digurilor de protecție. De aceea, am discutat cu primul ministru și s-au dat indicații ca, de urgență, să se facă evaluarea și fie prevăzuți bani în buget pentru restabilirea digurilor”, a anunțat Igor Dodon.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizări hidrologice (cod portocaliu), privind creșterea nivelului apei în râurile Prut și Nistru cu ieșirea apei în lunca râului Prut (în raioanele Briceni și Edineţ) și în lunca râului Nistru (în raioanele Camenca, Rezina, Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia și Ștefan Vodă).

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: