Discuții de la distanță cu FMI. Experții vor verifica dacă Moldova a implementat angajamentele asumate
Full Article 2 minutes read

Discuții de la distanță cu FMI. Experții vor verifica dacă Moldova a implementat angajamentele asumate

Echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dl. Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington. Despre acest lucru a anunțat Rodgers Chawani, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova. 

Potrivit declarației de presă, discuțiile se vor desfășura în perioada 19-27 octombrie.

„Scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente, a se informa referitor la implementarea angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți, care urmează a fi susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), precum și a discuta politicile promovate de autorități în vederea menținerii stabilității macroeconomice și bugetare, inclusiv în contextul bugetului pentru anul 2021”, se arată într-un comunicat publicat pe 16 octombrie.

Amintim că NM a scris anterior că șansele că până la sfârșitul anului, FMI va aproba un nou program de creditare pentru Moldova în valoare de o jumătate de miliard de dolari sunt practic egale cu zero. Până în prezent, autoritățile n-au îndeplinit condițiile asupra cărora insistă FMI și e prea puțin probabil că le va realiza în termenii stabiliți. Experții consideră că din această cauză, Moldova riscă să rămână anul curent cu un deficit bugetar uriaș. Ministerul Finanțelor, Banca Națională și premierul Ion Chicu nu sunt pregătiți să vorbească despre aceasta.

Anul acesta, autoritățile Moldovei au sperat că vor primi prima tranșă din cele șase planificate – puțin peste 93 milioane de dolari. Acești bani – aproape 1,5 miliarde de lei – sunt incluși în buget

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: