(DOC) Adevărul despre sentința fostului șef al SIS, Vasile Botnari. Judecătoria Chișinău a publicat documentul
Full Article 2 minutes read

(DOC) Adevărul despre sentința fostului șef al SIS, Vasile Botnari. Judecătoria Chișinău a publicat documentul

Pedeapsa fostului șef al SIS Vasile Botnari, vizat în dosarul privind expulzarea profesorilor turci, a constituit o amendă în mărime de 88 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani. Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a publicat pe 16 septembrie extrasul din sentința anunțată pe 15 iulie.

„Ținându-se cont de multiplele solicitări parvenite referitor la comunicarea informațiilor relevante pe marginea cauzei penale nr. 1-298/2020 de învinuire a lui B.V. în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b) Cod penal, precum și având în vedere imposibilitatea desecretizării, (…) a actului judecătoresc pronunțat în cauza dată, aducem la cunoștința publicului larg Extrasul din Sentința judecătorească din 15 iulie 2020”, se arată în mesajul Judecătoriei Chișinău.

Potrivit documentului, procurorul Victor Plugaru a cerut pentru Botnari condamnarea la închisoare pentru o perioadă de 3 ani, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de 5 ani.

De cealaltă parte, avocatul Vasile Nicoară și inculpatul au solicitat aplicarea unei pedepse minime sub formă de amendă.

(DOC) Adevărul despre sentința fostului șef al SIS, Vasile Botnari. Judecătoria Chișinău a publicat documentul

jc.instante.justice.md

Conform legii, decizia judecătorului Andrei Niculcea putea fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, lucru care, se pare că nu s-a întâmplat.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Procuraturii Generale, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că, într-o emisiune televizată din 8 septembrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci.

Totodată, procurorul general a anunțat că Botnari a achitat 125 de mii de euro despăgubiri familiilor profesorilor turci.

Precizăm că Vasile Botnari a fost singura persoană care figura în calitate de învinuit în acest dosar.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: