DOC Afacerea nu mai merge? Cavcaliuc a depus cerere de lichidare a firmei sale de la Londra
Full Article 3 minutes read

DOC Afacerea nu mai merge? Cavcaliuc a depus cerere de lichidare a firmei sale de la Londra

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc a lichidat firma pe care a fondat-o anul trecut la Londra. Informația a fost publicată inițial de portalul Replica Media. NM a reușit să o confirme. I-am expediat un mesaj lui Gheorghe Cavcaliuc pentru un comentariu, însă acesta deocamdată nu ne-a răspuns. 

Conform actelor, Cavcaliuc a solicitat radierea firmei sale, denumite „SUCCESS FOR YOU LIMITED”, din Registrul companiilor din Marea Britanie la data de 18 noiembrie 2021, fără a indica din ce cauză își închide afacerea.

Două săptămâni mai târziu, cererea a fost acceptată, iar potrivit deciziei autorităților britanice, decizia urma să intre în vigoare într-un termen de două luni. Asta în cazul în care nu vor apărea alte cauze obiective.

NM a solicitat un comentariu din partea lui Gheorghe Cavcaliuc, însă până la publicarea acestei știri nu am primit un răspuns.

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra. În luna septembrie, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a anunțat că face angajări. Fostul şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei a scris că are nevoie de 31 de angajaţi şi i-a îndeamnat pe moldoveni să aplice pentru un job.

Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese. La începutul lunii august, acesta a fost filmat la Londra.

Pe 1 septembrie 2021 Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În luna ianuarie 2022 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: