DOC Curtea de Apel anulează decizia CSE prin care „Șansa” lui Șor a fost scoasă din alegerile locale
Full Article 3 minutes read

DOC Curtea de Apel anulează decizia CSE prin care „Șansa” lui Șor a fost scoasă din alegerile locale

Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care concurenții electorali ai Partidul „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – au fost scoși din alegeri locale generale. Hotărârea a fost pronunțată în cadrul ședinței din 12 decembrie.

Se anulează Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023. Actul administrativ normativ anulat – Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023, nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă. Se obligă Comisia pentru Situații Excepționale să publice prezenta hotărâre în aceiași sursă de informare pe pagina web oficială a Guvernului”, se arată în hotătârea judecătorească.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 72 ore.

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a venit deja cu o reacție la decizia Curții de Apel. Politicianul a calificat hotărârea instanței ca fiind o „victorie”.

Victorie! Curtea de Apel Chișinău a anulat dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 92 din 3.11.2023, prin care Partidul Politic „ȘANSĂ” a fost exclus din alegeri! Prin această decizie am demonstrat că autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere”, a scris Lungu pe canalul său de Telegram.

Politicianul a declarat că echipa „Șansă” urmează să studieze ce efecte juridice implică decizia instanței.

Cu privire la efectele juridice ale acestei decizii urmează să studiem partea motivată a deciziei și să o analizăm atent din punct de vedere juridic. După care vom anunța pașii ulteriori. Lupta nu s-a încheiat! Lupta abia începe, dragi prieteni! Dreptatea este de partea noastră!”, a menționat el.

(UPDATE 13:08) La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat pentru NM că Guvernul va ataca la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel.

Guvernul își menține poziția: atacăm constatarea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate”, a spus Daniel Vodă.

***

Pe 3 noiembrie 2023, cu două zile înainte de alegerile locale, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, ex-deputatul condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, a fost exclus din alegerile locale generale. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, în cadrul unei adresări către poporul Republicii Moldova. Recean a precizat că decizia a fost luată de către CSE.

Decizia CSE a fost luată după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Directorul SIS a declarat atunci că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: