DOC Fără iluminarea havuzurilor, scări rulante și activități de mining de active cripto. CSE a aprobat deciziile pentru economia energie electrică
Full Article 2 minutes read

DOC Fără iluminarea havuzurilor, scări rulante și activități de mining de active cripto. CSE a aprobat deciziile pentru economia energie electrică

Comisia Situații Excepționale s-a întrunit pe 25 octombrie în ședință și a venit cu un șir de recomandări în vederea reducerii consumului de energie electrică. Prin urmare comisia le-a indicat administratorilor blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare să afișeze instrucțiuni și materiale informative despre necesitatea economiei energiei electrice. 

De asemenea, s-a decis ca instalațiile de încălzire să fie în  în regim minim sau la o temperatură nu mai mare de 19 grade, iar în afara orelor de lucru – 15 grade. Se propune și reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate.

Totodată, vor fi deconectate de la energie  havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei, entităților cu regim de activitate 24/24 ore. Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 va fi suspendată funcționarea scărilor rulante/escalatoarelor. Iar, întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice, să fie executate în afara orelor 07:00-11:00 și 18:00-23:00;

CSE a mai decis să interzică activitățile de mining de active cripto precum și importul echipamentelor specializate pentru minarea criptovalutei. 

Amintim că Maia Sandu a convocat pe 24 octombrie Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu criza energiei electrice. Ulterior, șefa statului a spus că Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa. Totodată, ea e cerut Guvernului să vină cu un set de acțiuni, obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a îndemnat cetățenii în repetate rânduri să economisească energia electrică, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova are deficit de energie electrică, după ce Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie pe malul drept al Nistrul cu aproape 50 %.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: