gov.md

DOC Fără iluminarea havuzurilor, scări rulante și activități de mining de active cripto. CSE a aprobat deciziile pentru economia energie electrică

Comisia Situații Excepționale s-a întrunit pe 25 octombrie în ședință și a venit cu un șir de recomandări în vederea reducerii consumului de energie electrică. Prin urmare comisia le-a indicat administratorilor blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare să afișeze instrucțiuni și materiale informative despre necesitatea economiei energiei electrice. 

De asemenea, s-a decis ca instalațiile de încălzire să fie în  în regim minim sau la o temperatură nu mai mare de 19 grade, iar în afara orelor de lucru – 15 grade. Se propune și reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate.

Totodată, vor fi deconectate de la energie  havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei, entităților cu regim de activitate 24/24 ore. Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 va fi suspendată funcționarea scărilor rulante/escalatoarelor. Iar, întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice, să fie executate în afara orelor 07:00-11:00 și 18:00-23:00;

CSE a mai decis să interzică activitățile de mining de active cripto precum și importul echipamentelor specializate pentru minarea criptovalutei. 

Amintim că Maia Sandu a convocat pe 24 octombrie Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu criza energiei electrice. Ulterior, șefa statului a spus că Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa. Totodată, ea e cerut Guvernului să vină cu un set de acțiuni, obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a îndemnat cetățenii în repetate rânduri să economisească energia electrică, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova are deficit de energie electrică, după ce Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie pe malul drept al Nistrul cu aproape 50 %.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: