DOC Fostul deputat Victor Mîndru ar putea rămâne fără o parte din avere. Constatările ANI
Full Article 3 minutes read

DOC Fostul deputat Victor Mîndru ar putea rămâne fără o parte din avere. Constatările ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre actualul consilier al mun. Chișinău Victor Mîndru. Circa 166 mii de lei din averea acestuia ar putea fi confiscată, anunță ANI pe 23 decembrie.

Controlul averii a fost inițiat în octombrie 2019, în temeiul unei sesizări. Procedura de control a fost extinsă pentru perioada 2015- 2019, fiind verificate și veniturile obținute și cheltuielile realizate de către soția deputatului. Astfel, inspectorul de integritate a identificat o diferență între averea dobândită și veniturile realizate în mărime totală de peste 300 de mii de lei, după ce a analizat toate veniturile obținute din sursele salariale, indemnizații sociale și dobânzile din toate conturile bancare de depozit și conturi de card. O parte din sumă, în mărime de peste 149 de mii de lei a fost generată pentru anul 2015. Iar, o altă sumă de aproximativ 166 de mii de lei  a fost identificată pentru anul 2019 și va fi supusă acțiunii de confiscare.

Suplimentar, inspectorul de integritate a stabilit că fostul deputat deține și alte bunuri decât cele înscrise în declarațiile de avere și interese personale. Mai exact, este vorba despre un apartament cu două camere, situat în sectorul Buiucani al capitalei și care nu a fost declarat în perioada 2016-2019. La rândul său, Victor Mîndru a menționat că beneficiarul efectiv al acestui bun imobil ar fi fiica sa. Însă, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă faptul că fostul deputat figurează în contractul încheiat pentru furnizarea gazelor naturale pentru locuința respectivă.

Totodată, în aceleași declarații de avere și interese personale depuse, subiectul a indicat date false  cu privire la venitul obținut sub formă de numerar în sumele (de 750 EUR, 9000USD și 120 mii de lei, care nu facc obiectul unor depuneri în instituțiile bancare. Pentru nedeclararea bunului imobil și datele false indicate în declarațiile de avere, ANI va sesiza Procuratura Generală.

Totodată, o acțiune de confiscare a averii nejustificate în mărime de 166 de mii de lei va fi transmisă în instanța de judecată.

Fostul deputat riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Victor Mîndru este fost deputat al Partidului Comuniștilor. În 2015, el a fost printre cei 14 parlamentari care au părăsit fracțiunea PCRM. Ulterior, grupul a format Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, care țintea în 2016 funcția de premier.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: