(DOC) Greșelile justiției costă. Ex-primarul de Șoldănești va primi peste 200 mii de lei drept prejudicii morale, după ce a fost achitat într-un dosar penal
Full Article 4 minutes read

(DOC) Greșelile justiției costă. Ex-primarul de Șoldănești va primi peste 200 mii de lei drept prejudicii morale, după ce a fost achitat într-un dosar penal

Statul îi va plăti fostului primar de Șoldănești, Ion Cuculescu, 200 de mii de lei prejudicii morale, după ce, în anul 2021, a fost achitat într-un dosar penal deschis de procurori pe numele său. Hotărârea a fost pronunțată de judecătorul Ciprian Valah, care a admis parțial cererea lui Cuculescu. Astfel, pe lângă prejudiciile morale, instanța de fond a decis că ex-edilului îi vor fi achitate cheltuielile pentru asistența juridică, în sumă de 30 de mii de lei, scrie Anticorupție.

Ion Cuculescu s-a adresat în instanță în septembrie 2022, solicitând un prejudiciu moral de 1 milion de lei pentru faptul că în 2016 a fost învinuit pe nedrept, considerând că pe numele lui a fost fabricat un dosar politic.

Primarul a fost reținut de către ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu procurorii Anticorupție, fiind suspectat că ar fi furat și vândut o parte din lotul de foi de ardezie oferit de autorități pentru sinistrații din oraș care au avut de suferit în urma unor calamități naturale. După 72 de ore, examinând demersul procurorilor privind arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, Judecătoria Buiucani a decis ca Ion Cuculescu va fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Cuculescu a pledat nevinovat, însă dosarul intentat împotriva sa a ajuns totuși în judecată.

Ion Cuculescu s-a plâns instanței că, în campania electorală din anul 2019, în care a candidat tot pentru funcția de primar, a fost denigrat și declarat infractor, iar imaginea sa a avut de suferit, ceea ce inevitabil nu i-a permis să câștige scrutinul electoral. Cuculescu mai spune că, atunci când a fost reținut, mass-media a reflectat pe larg subiectul, în special cu conotații negative, ceea ce i-a afectat cariera și starea de sănătate. Totodată, ex-edilul afirmă că achitarea sa nu a fost mediatizată la fel de larg.

„Raportând circumstanțele speței la normele enunțate, instanța consideră că la caz au fost încălcate drepturile reclamantului prin acţiunile organului de urmărire penală, procuratură şi instanța de judecată. Instanța a ajuns la această concluzie din motivul că organul de urmărire penală a intentat urmărire penală în privința reclamantului, fiind condamnat ulterior prin sentința Judecătoriei Orhei (sediul Șoldănești) din 20.09.2018, ca în final să fie achitat din motivul că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, ceea ce rezultă din decizia Curții de Apel Chișinău din 26.01.2021, rămasă irevocabilă prin decizia Curții Supreme de Justiție din 16.06.2021(…)instanța consideră că prejudiciul moral solicitat de reclamant, în mărime de un milion lei, este o sumă nejustificată reieșind din caracterul și gravitatea suferințelor de ordin moral suportate de reclamant, deoarece această sumă este în contradicție cu principiul compensării echitabile potrivit căruia despăgubirea nu trebuie să constituie venituri nejustificate pentru persoana lezată, nici sume excesive pentru autorul daunei. Astfel, pentru a nu știrbi din principiul satisfacției echitabile a despăgubirilor acordate, instanța consideră că prejudiciul moral în mărime de 200.000 lei, reprezintă în speță o satisfacție echitabilă, în rest suma pretinsă se respinge ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanței de fond.

Amintim că Ion Cuculescu, la alegerile locale din iunie 2011, a fost ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM, manifestându-se drept un oponent al primarului de atunci Alexandru Tinica. După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor Ion Cuculescu a trecut la partidul lui Renato Usatâi şi, în scurt timp, devine liderul filialei Şoldăneşti a „Partidului Nostru”, cu susţinerea căruia ulterior a și câștigat mandatul de primar. Însă, exact peste un an de la validarea mandatului, acesta este reținut.

La 11 mai 2017, Ion Cuculescu, a declarat că părăseşte rândurile Partidului Nostru și rămâne primar independent. Dânsul şi-a motivat decizia prin faptul că Usatâi a uitat de problemele cetățenilor, iar singura comunicare pe care o are cu el sunt filmulețele postate pe rețelele de socializare.

La alegerile locale din 2019 a concurat în calitate de candidat  la primărie, dar deja din partea Partidului Democrat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: