DOC În Moldova va apărea încă o instanță – Tribunalul Anticorupție. Câți judecători va avea și ce salariu vor ridica
Full Article 3 minutes read

DOC În Moldova va apărea încă o instanță – Tribunalul Anticorupție. Câți judecători va avea și ce salariu vor ridica

În Republica Moldova va apărea o nouă instanță de judecată, care se va ocupa de cazurile de corupție: Tribunalul Anticorupție. Anunțul a fost făcut, pe 13 iunie, de administrația prezidențială, care a precizat că deocamdată proiectul este în stadiul de concept și că este deschisă pentru comentarii și dezbateri. Instanța va avea până la 15 judecători – cu un mandat de 5 ani și un salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă, în jur de 45 mii lei. 

În concept se menționează că instanța judecătorească specializată anticorupție se propune a fi creată „pentru realizarea obiectivului de luptă cu corupția și în special pentru a asigura celeritatea examinării dosarelor complexe de corupție, dar și calitatea examinării lor”.

Se mai precizează că Tribunalul anticorupție va fi o instanță separată de primul nivel (judecătorie specializată).

Pentru examinarea apelurilor, va fi creat un colegiu specializat la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în textul conceptului.

În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.

Legalitatea actelor ANI și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului vor fi examinate într-o singură procedură de judecătoria anticorupție, prin derogare de la prevederile actuale, se mai precizează în concept.

Instanța anticorupție va aplica procedurile penale, contencios administrativ și civile. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare”, se mai comunică în textul conceptului.

Se menționează că instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către Președintele RM: „În scopurile de selecție CSM va avea împuterniciri suplimentare de verificare a integrității candidaților”.

Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani, după care vor reveni la poziția anterioară de judecător sau (în cazul judecătorilor nou numiți) vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău.

Colegiul anticorupție al Curții de Apel va avea până la 6 judecători, cărora le vor fi aplicate criterii similare de selecție. Componența colegiului va fi aprobată de către CSM la propunerea Președintelui Curții de Apel.

Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei). Salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat”, se arată în textul conceptului.

Se mai precizează că instanța își va începe efectiv lucrul când vor fi numiți cel puțin 4 judecători.

La fel, potrivit conceptului, pentru a asigura inițierea organizării activității instanței legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinare în această sesiune parlamentară. Totodată, textul legii va fi transmis Comisiei de la Veneția după aprobarea legii, cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

Pe 17 martie, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze o „Curte Anticorupție”. Potrivit șefei statului „corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: