Максим Андреев, NewsMaker

DOC În Moldova va apărea încă o instanță – Tribunalul Anticorupție. Câți judecători va avea și ce salariu vor ridica

În Republica Moldova va apărea o nouă instanță de judecată, care se va ocupa de cazurile de corupție: Tribunalul Anticorupție. Anunțul a fost făcut, pe 13 iunie, de administrația prezidențială, care a precizat că deocamdată proiectul este în stadiul de concept și că este deschisă pentru comentarii și dezbateri. Instanța va avea până la 15 judecători – cu un mandat de 5 ani și un salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă, în jur de 45 mii lei. 

În concept se menționează că instanța judecătorească specializată anticorupție se propune a fi creată „pentru realizarea obiectivului de luptă cu corupția și în special pentru a asigura celeritatea examinării dosarelor complexe de corupție, dar și calitatea examinării lor”.

Se mai precizează că Tribunalul anticorupție va fi o instanță separată de primul nivel (judecătorie specializată).

Pentru examinarea apelurilor, va fi creat un colegiu specializat la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în textul conceptului.

În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.

Legalitatea actelor ANI și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului vor fi examinate într-o singură procedură de judecătoria anticorupție, prin derogare de la prevederile actuale, se mai precizează în concept.

Instanța anticorupție va aplica procedurile penale, contencios administrativ și civile. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare”, se mai comunică în textul conceptului.

Se menționează că instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către Președintele RM: „În scopurile de selecție CSM va avea împuterniciri suplimentare de verificare a integrității candidaților”.

Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani, după care vor reveni la poziția anterioară de judecător sau (în cazul judecătorilor nou numiți) vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău.

Colegiul anticorupție al Curții de Apel va avea până la 6 judecători, cărora le vor fi aplicate criterii similare de selecție. Componența colegiului va fi aprobată de către CSM la propunerea Președintelui Curții de Apel.

Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei). Salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat”, se arată în textul conceptului.

Se mai precizează că instanța își va începe efectiv lucrul când vor fi numiți cel puțin 4 judecători.

La fel, potrivit conceptului, pentru a asigura inițierea organizării activității instanței legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinare în această sesiune parlamentară. Totodată, textul legii va fi transmis Comisiei de la Veneția după aprobarea legii, cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

Pe 17 martie, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze o „Curte Anticorupție”. Potrivit șefei statului „corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dodon sare în apărarea Evgheniei Guțul „în calitate de al 5-lea președinte” și acuză guvernarea: „Umilește o mamă cu doi copii mici”

Liderul socialiștilor Igor Dodon sare în apărarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul – acuzată că a acceptat finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. Dodon condamnă și acuză guvernarea, „în calitate de al cincilea președinte al Republicii Moldova”, de „represiune politică” împotriva guvernatoarei de la Comrat.

„Într-o societate democratică nu poate exista loc pentru decizii judiciare motivate exclusiv de considerente politice”, a scris liderul PSRM pe rețele.

Igor Dodon – vizat și el într-un dosar penal – acuză direct guvernarea și pe șefa statului, Maia Sandu, că ar urmări „eliminarea oponenților politici incomozi”.

„Indignarea este cu atât mai mare cu cât guvernarea, în frunte cu Maia Sandu, au recurs la o umilire deschisă a unei mame cu doi copii mici. Reprimarea politică reprezintă încă un pas înapoi pentru țara noastră. Indiferent de convingerile politice, suntem obligați să apărăm drepturile și libertățile fiecărui cetățean”, a mai scris Dodon.

Contactat pentru o reacție, consilierul prezidențial, Igor Zaharov, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Am solicitat o reacție și din partea partidului de guvernare, însă până la moment nu am primit un răspuns.

Reamintim că Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze astăzi, 3 iulie, dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, susținută activ de fugarul condamnat pentru fraudă bancară  Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest. Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

Pe 1 iulie, procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru Guțul în penitenciar de tip semi-deschis.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022.

De asemenea, Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: