(DOC) Ion Munteanu, învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova. CV și avere
Full Article 4 minutes read

(DOC) Ion Munteanu, învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova. CV și avere

Ion Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova pe 1 iunie. Solemnitatea a avut loc în prezența președintei țării Maia Sandu. Șefa statului i-a transmis noului șef al Procuraturii Generale că așteaptă rezultate, iar persoanele care au încălcat legea să fie sancționate. 

Ceremonia de învestire a avut loc în incinta sediului Procuraturii Generale (PG), în dimineața de 1 iunie.

Ion Munteanu a depus jurământul de învestire în funcția de procuror general în prezența șefei statului Maia Sandu, președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dummitru Obadă, dar și a altor invitați.

Ulterior, Maia Sandu l-a felicitat pe noul procuror general și i-a spus că așteaptă ca persoanele care au comis ilegalități să fie trase la răspundere.

Domnule procuror general, felicitări în primul rând! Aveți o misiune complicată. Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește. Și a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție, cei care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție și procuratură trebuie să avem oameni profesioniști, oameni onești, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei. Vă urez succes!”, a spus președinta.

La rândul său, Ion Munteanu a mulțumit pentru încredere șefei statului și președintelui CSP. Acesta a menționat, de asemenea, că rămâne „ancorat” în viitorul și parcursul european al țării.

Șeful PG a venit și cu un mesaj pentru toți procurorii. „Fiind conștient de provocările care le avem în față, vin cu un mesaj către procurori: să ne consolidăm, să fim conștienți de situația în care ne aflăm, să livrăm la maxim, să asigurăm continuitatea investigațiilor pe care le avem și eficiență în pericolul cu care se confruntă la moment Republica Moldova. Timp de pierdut nu avem. Trebuie să livrăm urgent, să fim apți de a asigura statul de drept și valorile europene”, a declarat el.

Precizăm că, în urmă cu două zile, Ion Munteanu a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de procuror general, lansat de Consiliul Superior al Procurorilor în aprilie. Acesta a obținut cel mai mare punctaj dintre cei trei candidați la concurs – 9,21.

CV

Ion Munteanu este licențiat în drept, obținând diploma de la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta deține și o diplomă de master în Drept Economic, pe care a obținut-o de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Munteanu activează în cadrul sistemul procuraturii din 2006. În 2021, Ion Munteanu a fost numit în funcția de șef-adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, printr-o hotărâre aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Din octombrie 2022, a asigurat funcția de procuror general interimar. A fost numit în funcție printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu, la propunerea CSP.

Menționăm că Ion Munteanu a trecut cu succes procedura de Vetting, anterior, atunci când a candidat la funcția de judecător CSJ.

Avere

Potrivit declarației de avere și interese persoanele pentru 2023, Ion Munteanu a ridicat un salariu de 484 599 de lei de la Procuratura Generală. Acest lucru înseamnă un venit lunar de peste 40 300 de lei. Acesta mai declară 74 526 de lei diurne pentru deplasările de serviciu și o bursă de la UTM, în valoare de 5 020 de lei.

Ion Munteanu deține trei extravilanuri și un intravilan, estimate la valoarea de piață de: €6 000, €5 000, €5 000 și, respectiv, 190 785 de lei. Iar soția lui deține o casă de locuit de 105 m2, dobândită în 2017. Valoarea imobilului este estimată la 1 204 533 de lei.

Ion Munteanu nu indică că ar deține vreo mașină, însă soția sa este proprietara a trei automobile: două Mercedes-uri și o Dacia Duster.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: