DOC Lecții online sau lucru de la distanță – printre măsurile propuse de Guvern pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale
Full Article 4 minutes read

DOC Lecții online sau lucru de la distanță – printre măsurile propuse de Guvern pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale

Organizarea procesului de învățământ și de lucru de la distanță sau sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte – sunt doar câteva dintre măsurile propuse de Guvern  în vederea reducerii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Un proiect în acest sens, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost supus consultărilor publice.

Potrivit proiectului, Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale, practic 100% fiind livrate de compania rusă SAP „Gazprom”. În același timp, conform sursei citate, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale, or, la moment, acestea pot fi stocate doar în statele vecine sau în alte țări care dispun de complexe de stocare.

Deși în prezent există un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, autoritățile declară că în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare.

„Astfel există riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova”, se arată în documentul citat.

Considerând riscurile existente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică și gaze naturale, Guvernul vine cu o serie de măsuri  de prevenire și atenuare a impactului asupra prețurilor și securității aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.

Astfel, Executivul propune sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, după ora 23:00. Totodată, Cabinetul de miniștri propune optimizarea programului de lucru în schimburi de lucru de acasă sau cu program redus de activitate. În noul an școlar ar putea deveni o realitate și studiile de la distanță, or organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line pentru instituțiile de învățământ se numără, la fel, printre măsurile propuse. Autoritățile spune că elevii ar trebui să învețe de la distanță cel puțin 10 zile pe lună.

Trecerea consumatorilor întreruptibili, în termeni cât mai restrânși la producerea energiei electrice și termice din surse alternative de combustibil sau reconectarea și utilizarea în cadrul instituțiilor publice a cazanelor care funcționează pe biomasă, în mod exclusiv – sunt alte măsuri propuse de Guvern.

Între timp, Guvernul propune limitarea, la maxim, a temperaturii interioare în afara programului de lucru și în week-end și limitarea temperaturii interioare la 19 grade Celsius în cadrul hotelor, restaurantelor, clădirilor comerciale, publice sau gospodăriile casnice.

În proiectul elaborat, Ministerul Infrastructurii obligă Ministerul Mediului să întreprindă măsurilor de asigurare a necesarului de masă lemnoasă și cărbune pentru sezonul de încălzire 2022-2023 pentru toată populația care utilizează aceste surse alternative de încălzire. MIDR îi cere Ministerului Mediului să monitorizeze și să ia măsuri în vederea menținerii unui preț rezonabil de comercializare a masei lemnoase și a cărbunelui.

Autoritățile estimează, în raportul prezentat, o creștere a consumului de lemne și cărbune de aproximativ 1,5 ori, în contextul creșterii prețului la gaz. Conform datelor prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, din totalul de 2 672 de instituții, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 – dispun de centrale termice pe gaze, 687 – dispun de centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățământ general sunt cu încălzite de la sobe.

Precizăm că Agenția Națională de Reglementare în Energetică se va întruni pe 4 august în ședință pentru a examina noile prețuri la gazele naturale. Se întâmplă după ce șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că Republica Moldova va achita pentru gazul rusesc, în luna august, cu aproape 500 de dolari mai mult decât a achitat în luna iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: