DOC O nouă decizie a CSE: Guvernul va aloca 292,4 milioane de lei pentru compensarea diferenței de tarife pentru gazele naturale și energia termică
Full Article 2 minutes read

DOC O nouă decizie a CSE: Guvernul va aloca 292,4 milioane de lei pentru compensarea diferenței de tarife pentru gazele naturale și energia termică

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi 292,4 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. O decizie în acest sens a fost luată, pe 19 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Banii vor fi folosiți pentru efectuarea plăților în avans a compensării diferenței de preț în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și consumul energiei termice acordate consumatorilor casnici.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va efectua plata în avans în sumă de 266 960 000,0 lei către S.A. „Termoelectrica” și în valoare de 25 385 780,0 lei pentru S.A. „CET-Nord” a compensațiilor acordate consumatorilor casnici pentru perioada februarie – martie 2022.

Potrivit dispoziției CSE, S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” vor raporta lunar mărimea compensațiilor efective acordate consumatorilor casnici, iar în cazul în care suma avansului va depăși suma compensațiilor acordate și raportate pentru lunile februarie-martie 2022, întreprinderile vor restitui soldul către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În cazul în care suma avansului va fi mai mică decât suma compensațiilor, diferența va fi plătită de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Membrii CSE au decis ca și consumatorii deserviți de către furnizorii cărora nu le-au fost impuse obligațiile de serviciu public și operatorii sistemelor de distribuție închise să beneficieze de compensații acordate de Guvern. De asemenea, în lista beneficiarilor vor fi incluși consumatorii casnici din cămine și blocuri de locuit gestionate de instituții bugetare, conform acelorași prevederi legale care se aplică consumatorilor casnici din asociațiile de locatari.

O altă decizie importantă se referă la interzicerea aplicării penalităților, dobânzilor de întârziere precum și altor sancțiuni pecuniare consumatorilor, în cazul neachitării consumului de gaze naturale în termenele indicate în contract sau în factura de plată.

Tot astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat transmiterea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne către S.A. „Termoelectrica” a cantității de 16 295 tone păcură acordată în calitate de ajutor umanitar Republicii Moldova de către România. S.A. „Termoelectrica” va utiliza stocul de păcură eliberată cu titlu de deblocare, conform Hotărârii Guvernului nr.282/2021 cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: